Ispravak Ministarstva poljoprivrede na tekst ‘KAKO NAS TRUJU ONIME ŠTO JEDEMO! HRVATSKA PREPUNA LAŽNE HRANE: Ministricaje znala da se konjsko meso prodaje kao teletina i nije ništa učinila’

7dnevno

Ministarstvo poljoprivrede reagiralo je na članak objavljen na portalu Dnevno “KAKO NAS TRUJU ONIME ŠTO JEDEMO! HRVATSKA PREPUNA LAŽNE HRANE: Ministrica je znala da se konjsko meso prodaje kao teletina i nije ništa učinila”. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Na internetskom portalu dnevno.hr. 11. kolovoza 2021. godine, objavljen je na poveznici https://www.dnevno.hr/7dnevno/kako-nas-truju-onime-sto-jedemo-hrvatska-prepuna-lazne­ hrane-ministrica-je-znala-da-se-konjsko-meso-prodaje-kao-teletina-i-nije-nista-ucinila- 1803360/ tekst pod naslovom “KAKO NAS TRUJU ONIME ŠTO JEDEMO! HRVATSKA PREPUNA LAŽNE HRANE: Ministrica je znala da se konjsko meso prodaje kao teletina i nije ništa učinila”, pri čemu tekst sadrži netočne informacije koje se odnose na Ministarstvo poljoprivrede i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, a koje štete ugledu i Ministarstva poljoprivrede i ministrice, kao čelnice tijela državne uprave.

Netočni su navodi u naslovu teksta te u samom tekstu koji navode da je Europol otkrio krivo deklariranje konjskog mesa kao teletine, a za što je ,,ministrica Vučković znala i nije ništa učinila”. Ova akcija koju koordinira Europol i INTERPOL trajala je od prosinca 2020. do lipnja 2021. godine, a u njoj su sudjelovale 72 zemlje svijeta među kojima i 26 država članica EU, pa tako i Hrvatska, no ne postoje saznanja da je u Hrvatskoj pronađena konjetina označena kao teletina. Naime, dio akcije OPSON X koji se odnosi na prodaju konjskoga mesa provodio se u Belgiji, Irskoj i Nizozemskoj.

Dodatno, navodi se ,,da priča bude do kraja šokantna, ni jedna nadležna institucija u zemlji, uključujući i resorno Ministarstvo poljoprivrede, nije imala pojma o tome da se po hrvatskim trgovinama konjsko meso prodaje pod deklaracijom teletine”. U provođenju spomenute akcije Europola, koja nije uključivala nadzor u dijelu prodaje konjskog mesa u Hrvatskoj, su sudjelovali Državni inspektorat Republike Hrvatske i Carinska uprava Ministarstva financija, pri čemu Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno ni za jedan segment provedenih aktivnosti.

Također, neistinit je i tendenciozan navod da pri prošlogodišnjem incidentu u kojem je utvrđeno neispravno meso za proizvodnju kebaba uvezeno Poljske nije adekvatno reagirano. Bila je rijec o distributeru iz Slovenije koji je prodao meso u Hrvatsku, navedeni incident zabilježen je u hrvatskom RASFF sustavu, informacija o nesukladnosti je odaslana unatrag te je pronađen izvor sporne pošiljke, a prodano meso je uredno opozvano i povučeno s tržišta. Javnost je o svemu bila bez odgode i vrlo transparentno obaviještena i o svemu tome postoji detaljna i opsežna dokumentacija.



Općenito, sustav sigumosti hrane je u posljednje dvije godine transparentan u najvećoj mogućoj mjeri, učinkovitost hrvatskog RASFF sustava i vremenski primjerene reakcije u gotovo 100% slučajeva prepoznate su i od strane Europske komisije te je neistinito i maliciozno ustvrditi ,,da u Hrvatskoj je situacija prepuštena slušaju”, kako se navodi u tekstu.”

Autor: D.D.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI