ISPLIVAO ZANIMLJIV PODATAK: Zbog inicijative sudca koji je na udaru ispravljena je velika nepravda

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Sudac općinskog građanskog Suda Andrija Krivak došao je u fokus javnosti nakon što je portalu H-alter, odnosno njegovom nakladniku Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, donio rješenje o privremenoj zabrani objavljivanja tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te njegovoj ravnateljici Gordani Buljan Flander.

Cijeli slučaj je doslovno sve digao na noge, od političara novinara do raznih drugih udruga. No onda se krenulo istraživati i tko je taj Andrija Krivak.

Krivak do sada nije bio previše poznat javnosti. Imenovan je za suca Općinskog građanskog suda u Zagrebu u svibnju ove godine, no jednim svojim potezom već je privukao pažnju, i to dok je bio sudski savjetnik.

Naime, Krivak je još 2010. kao pravnik zaposlen na Općinskom sudu samoinicijativno poslao prijedlog Ustavnom sudu da se izmjeni MUP-ov pravilnik kojim se sprječava da se u policiju primaju tetovirani mladići, što je nakon osam godina i prihvaćeno.

Zanimljivo, u policiju se do tad nisu primali ljudi s vidljivim tetovažama, a da stvar bude bizarnija tetovaže su bile isključujuće zbog odredbe koja je nazvana “posebne psihičke i tjelesne zdravstvene sposobnosti za osobu koja se prima u policiju”.



“Proučio sam navedeni Pravilnik MUP-a i zaključio da krši Ustavom zajamčenu zabranu diskriminacije i pravo svih državljana da pod jednakim uvjetima budu primljeni u javne službe. Naime, sporni Pravilnik stavlja u nejednak položaj tetovirane i netetovirane kandidate za prijam u policiju, odnosno tetovirane i netetovirane policijske službenike a da za to ne postoji opravdan i razuman razlog”, pojasnio je svoje razloge Krivak za Slobodnu Dalmaciju još prije tri godine.

 

Iako je podnio zahtjev, sam Krivak nije imao nikakve veze s policijom. U priču je upao zbog prijatelja s kojim je služio vojsku, a koji zbog velike tetovaže na ruci nije mogao postati policajac premda mu je to bila velika želja.

Da stvar bude bizarnija, tetovaža nakon prijma u službu bila je dopuštena “ovisno o radnom mjestu” pa je proizlazilo da se na nekim dužnostima mogla imati tetovaža. Sindikati su, dakako, pozdravili Krivakov potez, pa se i hrvatski policajci – a i oni koji će to tek postati – u zadnje tri godine bez straha mogu zaputiti u salone za tetovažu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI