Islamska država usmrtila 700 zatvorenika u istočnoj Siriji

ilustracija

Sirijski opservatorij za ljudska prava u srijedu je objavio da su militanti Islamske države pogubili gotovo 700 zatvorenika u prethodna dva mjeseca u istočnoj Siriji.

Opservatorij sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu naveo je da su zatvorenici bili među 1350 civila i boraca koje je IS držao na svome teritoriju u blizini iračke granice.

Džihadisti pod kontrolom drže sve manji dio područja istočno od rijeke Eufrat u blizini grada Hajina, u koji su ovaj mjesec ušle i snage uz potporu Sjedinjenih Država.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje predvode kurdski militanti YPG-a, bore se protiv IS-a već nekoliko mjesci uz pomoć američkih zračnih snaga i specijalnih postrojbi.

Zapovjednik SDF-a Mazloum Kobani rekao je za Reuters prošli tjedan da je najmanje pet tisuća boraca IS-a ostalo utvrđeno u toj enklavi, uključujući i mnoge strane borce koji su, čini se, spremni dati svoj život za IS.



Samoproglašeni kalifat Islamske države urušio se nakon ofenziva iz više smjerova diljem Sirije i Iraka, no njegovi borci još djeluju u pustinjskim pograničnim područjima od kuda organiziraju napade.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI