ISCURILA BIDENOVA REAKCIJA KAD JE SAZNAO ZA BOMBAŠKI NAPAD: Bojao se toga danima, bio ljut i zaprepašten, no nije se iznenadio

Foto: Screenshot

Dvije snažne bombe u četvrtak su eksplodirale kod aerodroma u Kabulu.

Poginulo je više od 170 Afganistanaca, a najmanje 150 ih je ranjeno.

Pentagon je potvrdio da je ubijeno u 13 američkih službenika. Američki predsjednik Joe Biden obećao je u obraćanju naciji da će “uhvatiti” počinitelje napada, a dan poslije Sjedinjene Američke Države objavile su da su poduzele zračni napad dronovima protiv organizatora terorističkog napada te da su ‘ubili metu’.

CNN donosi ekskluzivnu priču kako je predsjednik Biden reagirao kada je čuo za bombaški napad u Kabulu i smrt američkih vojnika.

Kad je general Mark Milley u četvrtak nešto prije 9:15 sati ujutro obavijestio predsjednika Joea Bidena da su teroristi aktivirali bombu na vratima zračne luke u Kabulu, predsjednik je bio ljut i zaprepašten – ali nije bio iznenađen.



Biden je upravo sišao iz svoje rezidencije na trećem katu do podrumske ‘sobe za posebne situacije’, gdje su se visoki dužnosnici nacionalne sigurnosti skupili oko tamnog drvenog stola kad su prvi izvještaji o eksplozijama stigli u zapovjedno središte. Bio je to scenarij iz noćne more kojeg se Biden bojao danima.

Jedna je obavještajna procjena – dijelom izvedena iz presretnutih poruka – upozorila da će se vjerojatno dogoditi. Skupina je ostala u sobi više od sat vremena, primajući novosti od zapovjednika u Kabulu i pregledavajući karte i slike zračne luke.

Izvješća o američkim žrtvama na kraju su se pretvorila u potvrdu američkih smrti, vijest koja je stigla u Bijelu kuću do podneva. Broj poginulih porastao je s 4 na 10  te na kraju 13, poražavajuća brojka za predsjednika koji još nije predsjedao tijekom  ijednog slučaja pogibije američkih vojnika. Vjerovalo se da su ubijeni marinci provodili sigurnosne preglede onih koji su ulazili u zračnu luku; jedan vojni dužnosnik rekao je da su toliko blizu gomile da je “dah osobe koju pretražujete na vama”.

Bidenov tim za nacionalnu sigurnost imao je malo vremena za emocionalnu reakciju na napad, rekao je jedan dužnosnik. Ostali su usredotočeni na misiju zračne evakuacije iz Kabula, koja ulazi u najopasniju fazu do sada.

Miran i dosljedan, ali napetost je bila evidentna

Vrhovnog zapovjednika Bidena, za kojeg se znalo da se povremeno razljuti, brojni pomoćnici koji su razgovarali s CNN-om opisali su kao dosljedno mirnog i smirenog nakon napada. Ipak, do trenutka kada je izašao u Istočnu sobu Bijele kuće, nakon što je veći dio dana proveo iza zatvorenih vrata, napetost je bila evidentna.

“Bio je to težak dan”, rekao je započinjući niz komentara koje su on i njegovi pisci govora usavršavali čak pet sati. Biden se kolebao između umora, tuge, izražavanja prijetnje da će “loviti” počinitelje napada i nepokolebljive obrane svoje odluke o okončanju najdužeg američkog sukoba u inozemstvu.

“Dame i gospodo, došlo je vrijeme za okončanje 20-godišnjeg rata”, rekao je Biden prije nego što je otišao s podija i krenuo na, kako je rekao, još jedan sastanak.

Bidenovi  pomoćnici tvrde da je upravo on pravi čovjek za upravljanje ovom situacijom: veteran vanjske politike, poznati empat, otac vojnika. Pa ipak, čitava horda kritičara, uključujući i neke demokratske saveznike, sada se pita pridonosi li njegovo desetljeće vanjskopolitičkog iskustva zdravoj politici ili kompetentnom vodstvu u trenutku krize.

Ovaj put su obavještajne informacije bile točne

U srijedu navečer State Department izdao je zlokobno, ali vrlo specifično upozorenje Amerikancima da se drže podalje od vrata u zračnoj luci do daljnjega. No, upozorenja nisu mogla rastjerati gomilu Afganistanaca koji očajnički traže izlaz iz zemlje.

Kad je bomba detonirana, tijela su bila razbacana u smrdljive odvodne kanale, a preživjeli su pokušali pobjeći iz te stravične situacije. Mnogi u Bijeloj kući posljednjih su tjedana bili frustrirani neuspjehom obavještajne zajednice da predvidi koliko će brzo Kabul pasti pod talibane – čak su i najpesimističnije procjene procijenile da bi to moglo potrajati najmanje mjesec dana.

Ovoga puta informacije koje je Bijela kuća dobivala o potencijalnom napadu izvan zračne luke bile su točne. Jedan dužnosnik koji je u četvrtak sate provodio na sastancima i pozivima opisao je kako je konačno dobio trenutak predaha, da bi se zatekao kako bulji u televizor na kojem su prikazane scene tijela razasutih po mjestu napada.

“Bio je to izravni udarac u želudac”, prisjetio se dužnosnik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI