IPAK NIŠTA OD RASPOLAGANJA IMOVINOM: Šimuncu blokiran račun, ne može raspolagati ni stanom

Foto: Ilustracija/Pixabay

Sudac Županijskog suda u Zagrebu odlučio je kako će se imovina Mladena Šimunca ponovno blokirati. Šimunac je od studenog s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac pod istragom Europskog ureda javnog tužitelja zbog malverzacija, prenosi Večernji list.

EPPO je već u studenom od suda zatražio da se Šimuncu onemogući raspolaganje stanom i garažom u Splitu te novcem na dva bankovna računa. Sudac istrage je tom zahtjevu EPPO-a udovoljio, no Šimunac se na odluku žalio.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda mu je žalbu uvažilo pa je odluka o blokadi imovine vraćena sucu istrage na ponovno odlučivanje.

Njegov stan prema procijeni vrijedi 1,3 milijuna kuna, a što se tiče bankovnih računa, na jednom trenutno ima 250.000 kuna, a na drugom 377.970. Privremena blokada zatražena je radi osiguranja oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi, jer se Šimunac sumnjiči da je osobno stekao protupravnu imovinsku korist od 1,8 milijuna kuna.

Osim toga, sumnja se da se njegova tvrtka Mikro projekt okoristila za 2,5 milijuna kuna,  dok se tvrtka Ampelos, kako se sumnja, okoristila za 7,1 milijuna kuna. U aferi Softvere, osim Šimunca i Gabrijele Žalac još su osumnjičeni i Marko Jukić i Tomislav Petric, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).



Sumnjiči ih se da su proračun RH i EU oštetili za oko 13,4 milijuna kuna. Istragu protiv njih pokrenuo je EPPO, iako je inicijalno izvide provodio USKOK. No oni su zaključili da nemaju dovoljno elemenata za pokretanje istrage, a nakon što EPPO dobio kaznenu prijavu OLAF-a u tom slučaju, oni su pokrenuli istragu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI