IPAK NEĆE MOĆI U SABOR? Matija Posavec napravio potez koji je to u potpunosti onemogućio!

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSEL

Matija Posavec bivši međimurski župan koji je nedavno uhićen pod sumnjom u koruptivna djela  i trgovinu utjecajem u akciji USKOK-a, iako se o tome govorilo, neće se ipak vratiti u saborske klupe.

Posavec je, naime, putem odvjetnika za RTL poručio da je svjesno propustio rok za aktivaciju saborskog mandata zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret.

Zbog ostavke Matije Posavca će se u Međimurju održati izvanredni izbori i to manje od pola godine od zadnjih lokalnih izbora, na kojima je upravo Posavec uvjerljivo pobijedio u utrci za župana.

Krajnji rok za održavanje izbora je 5. prosinca, a u Međimurju se špekulira s tezom da bi se Posavec mogao ponovno kandidirati za tu funkciju.

“Da li se on bude sada ponovno kandidirao ne bih vam to znao reći, ne znam, pričekajmo još malo. Biste li mu vi dali u tom slučaju potporu? Gledajte ja sam mu rekao ovako: Matija ja tebe razumijem, puno si ti godina potrošio i sigurno da je on i dalje zainteresiran!”, rekao je njegov otac Ivan Posavec.



“Zakon o lokalnim izborima također ima zabranu kandidiranja ali za osobe koje su osuđene na pravomoćnu kaznu zakona dužu od 6 mjeseci bez obzira ona uvjetna ili je zamijenjena kaznom radom za opće dobro. Ali u njegovom slučaju se ne radi o pravomoćnoj presudi dakle nema nikakve zapreke, objasnio je Hojski i dodao:

“Na tim izborima za župana, načelnika i gradonačelnika potpise skupljaju svi i kandidati političkih stranaka i kandidati grupe birača, 14 dana, nakon toga nadležno Povjerenstvo utvrđuje pravovaljane kandidature i nakon toga kreće izborna promidžba”, objasnio je Slaven Hojski.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI