IPAK ĆE SE MORATI U DRUGI KRUG: Izborna drama na vrhuncu! Puljak će se ipak morati ‘potući’ s Đogašem u drugom krugu

Foto: Sasa Buric / CROPIX

Državno izborno povjerenstvo u 22:00 objavilo je nove službene rezultate.

Prebrojano je 153 od 163 biračkih mjesta.

Puljak prema ažuriranim rezultatima ima 49.10%, Đogaš, 25.29%, Kerum 7.85 posto, Mostov Josip Markotić 4.46%, SDP-ov Davor Matijević 3.93 posto, a Aris Zlodre iz koalicije oko Suverenista ima 3.92 posto.

Foto: DIP

Što se tiče izbora za Gradsko vijeće, Puljkov Centar ima 43.41 posto, HDZ ima 23.06 posto, Kerumov HGS 7.20 posto, Most 6.38%, SDP 5.84%, DP, HDS, HSP i Hrvatski suverenisti 5.30%. Možemo ima 3.71%, a Pametno za Split i Dalmaciju 2.64%.



 

O prvim službenim rezultatima Bojan Ivošević je rekao:

“Ne želim proglasiti pobjedu, tek je pola biračkih odbora prebrojano. Dobri su rezultati. Nadam se da će se tako nastaviti. Birači su očito prepoznali da radimo dobro za Split.”

“Mislim da je evidentno da ova mala izlaznost nije išla nama naštetu, pokazuje se da su nas naši birači ostali i dalje podržavati, a da su neki drugi imali problem da one politike koje su zastupali i način na koji su se ophodili u političkoj areni, birači evidentno ne cijene”, rekao je Ivošević.

 

RANIJE OBJAVLJENO

 

U Splitu su zatvorena birališta.

Splićani su na prijevremenim lokalnim izborima birali gradonačelnika među devet kandidata te 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista.

Prijevremeni izbori održavaju se nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20 vijećnika Gradskog vijeća.

Do 16:30 sati izlaznostbila 21.74 posto, odnosno 27.468 birača, što je puno manje nego na lanjskim lokalnim izborima u Splitu, kada je na birališta izašlo 44.014 birača, odnosno 33.67 posto.

Naime, lani je u Splitu do 16:30 izašlo 44.014 birača, odnosno 33.67 posto. To je 16.546 birača više nego danas.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je podatke o izlaznosti na prijevremenim lokalnim izborima u Splitu do 16.30 sati, a glasalo je 27.468 Splićana, odnosno 21,74% birača.

S birališta i iz izbornih stožera cure prvi neslužbeni rezultati izbora. Izgleda da je Ivica Puljak ostvario veliki uspjeh, izborio je pobjedu čak i na nekim biračkim mjestima koje su utvrda HDZ-a, javlja Slobodna Dalmacija.

“Evo dobivam informacije s terena, iz Kerumovog i Đogaševog stožera, svi su iznenađeni, kažu da Puljak ima velik broj glasova. Svi su u čudu jer je jako malo ljudi izašlo, na izbore nisu izašli vjerni HDZ-ovci, radije su se ostali kupati. Valjda su računali da će netko drugi glasati pa će oni za Đogaša u drugom krugu…”, kazao je jedan bivši gradski vijećnik.

Prema informacijama s terena liste Pametno i Možemo za sada ne prelaze izborni prag, a iznenađenje bi mogla biti lista Domovinskog pokreta, na čelu s Arisom Zlodrom koja bi mogla prebaciti pet posto. Takav je score nakon obrađenih trećine biračkih mjesta.

Što se tiče utrke za Gradsko vijeće u Vijeću će sasvim izvjesno biti Kerumov HGS i Most.

 

 

RANIJE OBJAVLJENO

U drugom po veličini hrvatskom gradu Splitu danas se održavaju prijevremeni izbori.

Splićani biraju gradonačelnika među devet kandidata te 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista.

Prijevremeni izbori održavaju se nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20-ero vijećnika Gradskog vijeća.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i dvodnevna izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.

Splitske birače na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića – jedan s devet kandidata za gradonačelnika i njegove zamjenike i drugi s 11 kandidacijskih lista za popunu 31 mjesta u Gradskom vijeću. Pravo glasa ima 146.573 građana.

U utrci za gradonačelnika drugog najvećeg hrvatskog grada su nestranački Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), nezavisni Ante Franić, Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i Aris Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HS i HSP).

Ne osvoji li nitko od gradonačelničkih kandidata natpolovičnu većinu drugi krug izbora za gradonačelnika održat će se za dva tjedna – 10. srpnja.

Na prijevremenim izborima za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća nadmeću se kandidati s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, liste grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS-a, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS-a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU te liste HGS-a.

 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je podatke o izlaznosti na prijevremenim lokalnim izborima u Splitu do 11.30 sati. Glasalo je 15.183 Splićana, odnosno 12.36% birača.

U prvom pak krugu lokalnih izbora u svibnju 2021. godine do 11.30 glasalo je ukupno 19.072 građana Splita, odnosno 14.40%.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI