INTRIGE SVIH ‘MILANOVIĆEVIH NAJVAŽNIJIH LJUDI’! Vode firme i ordinacije, izbjegavaju medije, djeluju u politici

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Bivši premijer danas kao predsjednik upravlja Hrvatskom, riječ je dakako o Zoranu Milanoviću koji je kao predsjednik svoje nekadašnje Kukuriku Vlade oko sebe okupljao brojna zanimljiva ministarska imena. Niz je nekadašnjih Milanovićevih suradnika koji još uvijek žare i pale domaćom političkom arenom, no isto tako dobar dio njegovih ministara već neko vrijeme nije aktivan u politici.

U tu skupinu politički neaktivnih Milanovićevih ministara spada nekadašnji šef HNS-a Ivan Vrdoljak koji je danas vlasnik tvrtke Livit, koja se bavi zbrinjavanjem industrijskog otpada i koja zapošljava desetak radnika. Tvrtka ima pravo na hrvatsko izdanje The Economista, a zbog novog posla kojim se bavi Vrdoljak je često na putovanjima pa i onima koja podrazumijevaju odlazak u Sjedinjene Američke Države. Vrdoljakova tvrtka danas posluje s milijunskim prihodima, dok se njegov prethodnik iz Ministarstva gospodarstva, ali i iz HNS-a Radimir Čačić još uvijek vrti oko političke arene.

Kao politički i financijski analitičar povremeno se u medijskom prostoru pojavljuje nekadašnji SDP-ov doajen i bivši ministar financija Slavko Linić kojega politika više definitivno ne zanima, umjesto toga posvetio se svojem vrtu, obitelji i unucima, a o predsjedniku Milanoviću s kojim se razišao u dosta turbulentnim odnosima ni danas ne govori u pozitivnom kontekstu. U političkoj mirovini uživa i nekadašnja šefica HNS-a te bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Maras ‘izletio’ iz SDP-a

”Zahvalan sam što mi je država dala vjetar u leđa da na temelju poslovnog plana i potpore postanem poduzetnik te pokrenem svoj posao. Osjećam se pun energije, željan rada i svjestan da sam na novom početku te da ću napraviti sve što mogu da iskoristim ovu priliku”, napisao je svojedobno na svojem fejs profilu bivši ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji se poduzetništvu okrenuo u vrijeme kada je postalo jasno da sa novim šefom svoje stranke Peđom Grbinom ne pronalazi zajednički jezik. Kao što je poznato Grbin je prvotno odbio Marasovu kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika, a nakon toga Maras je izbačen iz SDP-a o kojem i danas progovara na svojim društvenim mrežama. Bivši SDP-ov ministar zdravstva Rajko Ostojić također više nije član Partije već je nakon mimoilaženja s Grbinom karijeru nastavio u Socijaldemokratima.Za razliku od njega, u politici više nije aktivna bivša ministrica socijalne politike Milanka Opačić, nekadašnja SDP-ova uzdanica i Milanovićeva prijateljica u prošlom sazivu Sabora ostvarila je suradnju s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem što je dugoročno rezultiralo krajem njene političke karijere. Političke karijere još uvijek grade Branko Grčić i bivši ministar financija Boris Lalovac, ali i nekadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš te Arsen Bauk koji je još uvijek jedna od najvažnijih SDP-ovih političkih figura.

Jednim od najvažnijih suradnika predsjednika Milanovića smatra se pak bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić, u krug najužih predsjednikovih prijatelja spada i nekadašnji ministar obrane Ante Kotromanović, s njim se Milanović doduše savjetuje samo na kavama jer se Kotromanović nakon odlaska iz politike zaposlio u Čermakovom Croduxu.

Nesuđeni kandidati za diplomaciju

Baš poput Opačić i nekadašnji ministar zdravstva Siniša Varga surađivao je s pokojnim Bandićem te je tako postao predsjednik Upravnog vijeća Hitne medicinske službe Grada Zagreba, no danas Varga vodi vlastitu stomatološku ordinaciju Centar za osmijeh na zagrebačkoj Malešnici te je politiku trajno napustio. Politiku je napustio i Tihomir Jakovina koji je osnovao tvrtku Aspira, a bivši ministar poljoprivrede preko te tvrtke prodaje savjetničke usluge tvrtkama i institucijama zemalja koje tek trebaju ući u EU poput primjerice Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović te nekadašnji ministar policije Ranko Ostojić spominjani su kao Milanovićevi kandidati za diplomaciju, ali se taj plan po svemu sudeći izjalovio, unatoč tome oni se u medijskom prostoru još uvijek povremeno spominju dok se bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić godinama ne pojavljuje u medijskom prostoru.

U medijima nije aktivan niti bivši ministar turizma Darko Lorencin koji se zaposlio u rovinjskoj Maistri, dok je ministar obrazovanja Vedran Mornar iz politike otišao natrag na FER. Njegov prethodnik Željko Jovanović danas je dio savjetničkog tima predsjednika Milanovića, a nekadašnji ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić savjetuje se sa Grbinom pošto se smatra njegovim najlojalnijim suradnikom. Ministar branitelja Predrag Matić danas je SDP-ov europarlamentarac. Bivši šef Milanovićeva ureda Tomislav Saucha nakon presude u aferi Dnevnice također se povukao iz politike i otvorio svoj obrt preko kojega nudi političke i konzultantske usluge, navodno mu je jedan od klijenata šef HNS-a Stjepan Čuraj. Saucha se inače u međuvremenu razveo i sa novom partnericom dobio dijete.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI