INTERVJU KOJI JE POTRESAO SVIJET: ‘Tempirana bomba otkucava pokraj Hrvatske’! Reakcije se ne stišavaju

Screenshot

Vrlo je glasno odjeknuo intervju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u britanskom The Economistu koji je objavljen u četvrtak. I dok se u svjetskoj javnosti posebno naglašava njegov opis NATO-a kao “moždano mrtvog”, u susjednoj Bosni i Hercegovini više je prašine podiglo njegovo spominjanje te zemlje, a u jednoj rečenici koja je bila dovoljna za pomutnju u Sarajevu, spomenuo je i Hrvatsku, prenosi Večernji list.

Na pitanje o blokiranju europskog puta Albanije i Sjeverne Makedonije, za što ga optužuju, francuski je predsjednik rekao da je ključna zemlja Zapadnog Balkana zapravo Bosna i Hercegovina. “Vremenska bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske, i koja se suočava s problemom povratka džihadista jest BiH”, rekao je Macron Economistu. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić zbog tih je riječi već u petak pozvao na razgovor veleposlanika Francuske u BiH Guillaumea Roussona. Iz kabineta člana Predsjedništva susjedne zemlje rečeno je da će se tražiti da Francuska razjasni taj stav o BiH. Podsjetimo, Komšić je Hrvat koji je treći put u svojoj karijeri izabran u Predsjedništvo BiH glasovima bošnjačkih birača. U ostatku dugog intervjua francuski je predsjednik oslikao sliku svijeta koja je mnoge zabrinula te je pozvao na snažniju europsku akciju.

– Europa je na rubu provalije – rekao je Macron koristeći terminologiju koju je Economist nazvao “apokaliptičnom”.

Posebno je bio oštar prema predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu koji je, prema Macronu, prvi američki predsjednik koji “ne dijeli našu ideju europskog projekta”. Pritom je kritizirao nedavno američko napuštanje kurdskih snaga u Siriji te je rekao da sumnja da bi se NATO angažirao da je jedna od članica Saveza napadnuta. Istodobno, zvučeći razočarano i energično, Macron je rekao da Europa treba stvoriti svoju vojnu silu. “Mora se pripremiti za teži, manje opraštajući svijet”, smatra on te je dodao da EU vidi kao medijatora između dvije sile, Kine i SAD-a, koji će “zaustaviti svjetski požar.”

Facebook Comments



Loading...
DIJELI