IMUNOLOG ŠALJE UMIRUJUĆU PORUKU: ‘Nema potrebe za panikom i strahom, ne vjerujem u posebno težu kliničku sliku’

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sve veću pozornost znanstvenika izaziva i nova varijanta koronavirusa delta plus. Ona se sve češće pojavljuje u Velikoj Britaniji, a zabilježeni su i prvi slučajevi u Europskoj uniji.

U Hrvatskoj zasad ta varijanta covida-19 nije otkrivena. Imunolog Zlatko Trobonjača otkrio je što se zasad o tome zna.

“Treba znati da delta varijanta ima preko 50 podvarijanti, sve one imaju tipične mutacije koje nalazimo u delta virusu, ali postoje i dodatne mutacije koje ih onda svrstavaju u podvarijante. Takav soj je AY.4.2 koja se i nazvala kao delta plus jer ima dvije dodatne mutacije u proteinu šiljka. S te dvije mutacije čini se da se virus nešto brže širi, a to se zaključilo u Engleskoj budući da od kraja lipnja kada je otkriven pa do sada od svih izolata on obuhvaća oko 10 posto, ali se vidi taj trend porasta”, kazao je Trobonjača gostujući u Dnevniku HTV-a.


Delta plus soj je otkriven i u Danskoj, SAD-u i Izraelu, no moguće je da se nalazi i u drugim zemljama, kazao je imunonolog.

Smatra kako je zasad prerano govoriti o kliničkoj slici.“Ne vjerujem da će to biti nešto posebno teža klinička slika u odnosu na izvornu delta-varijantu. Nema razloga za paniku, ali treba to pratiti i vidjet ćemo što će se dalje događati”, rekao je Trobonjača.

Pitanje je i kako moguća zaraza delta plus varijantom može djelovati na one koji su do sada stekli određeni imunitet – prebolijevanjem ili cijepljenjem?

“Znamo da je originalna delta varijanta donekle imunoevazivna, a to znači da može izbjegavati postojeću imunost koju je čovjek stekao. Ta imunoevazivnost nije toliko značajna kao u drugim varijantama Sars-Cov-2 virusa, primjerice u beta varijanti koji je najviše imunoevazivan. Ovdje je na razini od 20-ak posto, što znači da ako imate antitijela, oko 80 posto tih antitijela vas štiti, a 20 posto ne. To znamo i po cijepljenima, da se daleko više cijepljenih može inficirati s delta varijantom nego što to može s prijašnjim varijantama”, kaže.

“Postojala je ideja da se među cijepljenima stvaraju nove varijante virusa, no to praksa nije pokazala.

“Sve najopasnije varijante nastale su 2020. prije dolaska cjepiva. Po svemu sudeći, oni koji su imunosuprimirani, primjerice AIDS bolesnici, jedan su izvor stvaranja novih varijanti budući da nemaju snažnu imunost koja može uništiti virus u startu, nego se u njima taj virus množi, pa i više mjeseci kada se stvaraju nove varijante koje se mogu prenijeti na druge ljude i proširiti u obliku soja. Hoće li tako biti s delta plus sojem,  još ćemo vidjet ćemo”, zaključio je imunolog Zlatko Trobonjača.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI