IMAMO ODGOVOR NA NAJTRAŽENIJE PITANJE: Evo kako bi mogla izgledati buduća hrvatska Vlada!

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Neizvjesni, točno se tako opisati mogu potencijalni rezultati parlamentarnih izbora.

Konkurencija po HDZ nikada nije bila veća, osobito na desnici i u njihovim tradicionalnim utvrdama. S druge strane Restart koalicija u utrku ulazi s nezadovoljnicima iz SDP-a koji protestiraju zbog kandidata na listama. Osim toga, s obzirom na broj stranaka s kojima već sada koaliraju, socijaldemokrati se pitaju što će tek biti nakon izbora, i sa kime će moći širiti koaliciju.

Brojke međutim daju naslutiti da bi relativni pobjednik izbora bez previše truda mogla biti Bernardićeva koalicija koja na ljevici nema adekvatnu koaliciju. U tom slučaju, baš bi šef socijaldemokrata uz potporu lijeve koalicije koja se okupila oko platforme Možemo mogao biti kandidat za mandatara.

Na ljevici se nadaju da bi ekipi iz Možemo mogla pripasti dva, do tri mandata, zahvaljujući kojima će uz potporu opcije koja se formirala oko Pametno, a moguće i uz podršku HNS-a te manjinaca formjirati vladajuću večinu te dogurati do 76 ruku. S druge strane, u HDZ-u nade polažu u koaliciju sa Škorinim Domovinskim pokretom, sa kojim bi uz potporu djela manjinskih zastupnika mogli osigurati većinu.

No, Škoro je vrlo rezolutan, iz njegova tima precizirali su da nemaju ništa protiv koalicije sa HDZ-om, ali da im je neprihvatljiv Plenković kao premijer. Moguće je međutim da u Plenkovićevoj stranci tom problemu doskoče tako da dio Škorinih ljudi pretvore u žetonćiće, razbijajući pritom njegov blok te mu odnoseći dio ljudstva. Druga opcija, koja nije nemoguće je i ona da Plenković doista kapitulira te da se postigne kompromis oko toga da na čelo Vlade dođe neki vanjski stručnjak nalik Timu Oreškoviću. Ali u HDZ-u tvrde da je taj scenarij malo vjerojatan te da će u tom slučaju razmotriti druge opcije. Drugih opcija međutim nemaju previše, jedna od njih uključuje ponavljanje izbora, ili koaliciju HDZ-a i SDP-a koja se za sada ne čini pretjerano vjerojatnom. No poznavajući obrise hrvatske politike vrlo se lako može zaključiti da u konačnici ništa nije nemoguće.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI