Imamo novog ministra zdravstva, Sabor izglasao povjerenje Viliju Berošu

Tomislav Kristo/Cropix

Hrvatski sabor iskazao je u petak povjerenje Viliju Berošu, novom ministru zdravstva, koji je prisegnuo u Saboru.

Dobio je 81 glas što je za pet više od potrebnih 76, jedan je zastupnik bio suzdražan, 43 ih je glasovalo protiv.

Beroš je prisegnuo da će svoju ministarsku dužnost obnašati savjesno i časno, poštivati Ustav i zakone.

Rješavanje pitanja prekovremenih sati liječnika i medicinskih sestara, ustrojavanje hitne helikopterske medicinske službe te rješavanje pitanja nedostatka kadrova, prioriteti su koje je Beroš ranije istaknuo.

Novi ministar zdravstva, koji je dvije protekle godine bio pomoćnik smijenjenom ministru Milanu Kujundžiću, liječnik je specijalist, neurokirurg, koji je većinu karijere proveo u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu.



Usporedno je razvijao i znanstvenu karijeru, doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja molekularne biologije, ima status izvanrednog profesora u znanstvenom području biomedicinskih znanosti.

Bio je aktivan i u brojnim znanstveno-istraživačkim projektima, stalni je sudski vještak, ima niz znanstvenih i stručnih radova.

Temeljem svojeg političkog angažmana, član je HDZ-a, pridonio je radu ove Vlade u Ministarstvu zdravstva od 2018. godine na dužnosti pomoćnika ministra, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković na saborskom Odboru za zdravstvo koji je ‘saslušao Beroša’.

Naime, kad se novi član Vlade imenuje naknadno saslušanje prolazi na nadležnom odboru. Sabor o njemu ne raspravlja na skupnoj sjednici, nego samo glasuje.

Bernardić: Berošev izbor neće ništa riješiti

SDP je do samog glasovanja o Beroševu povjerenju ustrajao da njegov izbor neće ništa riješiti u zdravstvenom sustavu opterećenom nizom problema.

To je osoba od povjerenja smijenjenog ministra Kujundžića, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji za stanje u zdravstvenom sustavu kaže da je “katastrofalno”, da je sustav pred “potpunim kolapsom”, da su liste čekanja nikad veće, a sve prati snažan odljev medicinskih sestara i liječnika.

Takvom stanju doprinio je Kujundžić, 14. ministar koji je smijenjen zbog sumnje u korupciju, kazao je Bernardić.

Nikola Grmoja (Most) uzvraća mu da govori neistine, nije svih 14 ministara, otišlo zbog koprucije, neki su otišli jer nisu pristali da se Vlada ne bori protiv korupcije, da se tolerira sukob interesa ministra Marića. Iako to nije rekao, jasno je da je mislio na Mostove ministre.

Akademik Željko Reiner (HDZ) ističe kako nam je zdravstvo već dugo u teškim prilikama, njegovi se dugovi vuku već 4-5 desetljeća. Stvar je u tome da imamo zdravstvo koje je na puno većoj razini nego nam je gospodarska snaga i to je realnost, odgovorio je Bernardiću.

Ines Strenja (Most) uzvraća kako su i HDZ i SDP, odnosno “desna i lijeva strana” imale mogućnost nešto učiniti za zdravstvo, ali nisu učinili ništa. Žao nam što Kujundžić odlazi zbog problema s imovinskom karticim, a ne stanja u zdravstvu, rekla je Strenja.

Hrvoje Zekanović (Hrast) ističe kako razlog njegova odlaska nije imovinska kartica, nego “je očito neki drugi”. U ovom trenutku Kujundžić, iz nekih razloga više ne odgovara Andreju Plenkoviću, iako mu je ovaj bio odan, kaže Zekanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI