IMAMO DOKAZ! Vladine stambene subvencije krive su za rast cijena nekretnina

Davor Puklavec/PIXSELL

Svjedoci smo naglom skoka cijena nekretnina u Hrvatskoj.

Samo prošle godine cijene nekretnina skočile su za više od šest posto, što je mlade dovelo u nezavidnu situaciju da stalno odgađaju kupnju svog doma.

Ali ako i dobiju dugo sanjanu povišicu ili uštede nešto novaca, njihov dugo sanjani stan je sljedeće godine još i skuplji.

Jedan od razloga takvom stanju je čini se i subvencioniranje stambenih kredita. Rezultat je to istraživanja Davora Kunovca, direktora direkcije za modeliranje Hrvatske narodne banke (HNB), i Ivana Žilića, znanstvenog suradnika Ekonomskog instituta u Zagrebu (EIZ).

Oni su u radu pod nazivom “Dome slatki dome: Utjecaj subvencioniranja stambenih kredita na tržište nekretnina u Hrvatskoj” objavili rezultate istraživanja o tomu je li subvencioniranje stambenih kredita pridonijelo povećanju cijena nekretnina u Hrvatskoj.



Subvencioniranje stambenih kredita postoji od 2017. godine, a subvencionirani krediti su po uvođenju programa subvencioniranja činili oko 10 posto svih stambenih transakcija u Hrvatskoj.

Koristeći se mikropodacima Porezne uprave o svim stambenim transakcijama u Hrvatskoj od 2015. do 2019. godine autori su pokazali da su subvencije znatno poremetile uobičajenu dinamiku trgovanja stambenim nekretninama, koje je sada vrlo koncentrirano u listopadu, mjesecu u kojem istječe rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje kredita.

“To pokazuje da su subvencije stvorile usko grlo na tržištu koje može dovesti do poremećaja u pregovorima o cijenama i, općenito, u procesu potrage za stambenim nekretninama s obzirom na to da se stambene transakcije trebaju okončati unutar kratkog razdoblja”, ističu.

Hrvati su subvencije uglavnom koristili za kupnju stana (68 posto) i većina se subvencija koristila u razvijenijim hrvatskim gradovima. Tako se samo na grad Zagreb odnosi 33,4 posto subvencija i on općenito čini trećinu tržišta nekretnina u Hrvatskoj, navode autori.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI