IMAJU SVOJE IDEJE: ‘HNS i SDP protiv zahtjeva ‘Glasa poduzetnika’ za ukidanjem parafiskalnih nameta’

Foto: Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku da trgovine ne rade nedjeljom, što je postala točka prijepora u hrvatskoj javnosti. Rad nedjeljom komentirao je i Boris Blažekovićkandidat za predsjednika HNS-a.

”Osim sto se radi o tržišnom gospodarstvu i slobodama poduzetništva, kad budemo imali industrijsku proizvodnju na razini zemalja s kojima nas pokušavaju uspoređivati / Austrija, Njemačka/ možemo pitati poduzetnike kako bi oni htjeli regulirati rad nedjeljom. Do tada nek’ radi tko hoće i nek’ ne radi tko neće. A radnike uvijek treba platiti”, piše Blažeković na svom Facebook profilu.

Na zahtjev udruge ‘Glas poduzetnika’ političkim strankama da se formalno obvežu na radikalne reforme u poreznoj politici, ukidanje parafiskalnih nameta, osiguranje transparentnosti javnih financija, smanjivanje rashodovne strane proračuna konkretnim mjerama, reformiranje pravosuđa i redefiniranje uloge Državnog inspektorata odgovorilo je 12 stranaka, ali ne i najveća HDZ, kao ni BM365 (Milan Bandić), IDS i Reformisti.

”Nisu odgovorili IDS, Reformisti i Stranka Milana Bandića dok nam je odgovorilo ostalih 12 stranaka kojima smo uputili poziv. Pozitivan odgovor u cijelosti smo dobili od stranaka Domovinski pokret, MOST, Fokus, HSLS, Pametno, Stranka Ivana Pernara, Stranka s imenom i prezimenom i Živi zid, dok smo neodređeni odgovor dobili od SDSS-a”, rekla je Maruša Stamać, koordinatorica udruge ‘Glas poduzetnika’ koja okuplja više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora.

SDP-ovih jedanaest stranica



Odgovor smo dobili u 5 do 12 i od Davora Bernardića u ime SDP-a i Restart koalicije u kojem se slažu samo s dva naša zahtjeva u cijelosti, onaj za jakom poreznom reformom i za redefiniranje uloge Državnog inspektorata. S ostalim zahtjevima se djelomično slažu, poslali su nam opsežan dokument na 11 stranica s odredbama svog programa koji se odnosi na neke od tema naših zahtjeva”, dodala je.

Ukidanje parafiskalnih nameta jedan je od ključnih zahtjeva udruge, no najviše odgovora pokazalo je da stranke baš i nisu za to.

HNS i SDP Restart koalicija nisu za to, a kako smo već istupili prema vladajućim sa zahtjevom za ukidanjem parafiskalnih nameta na koji oni nisu reagirali, očito je da se ni oni ne slažu s tim. Možemo, stoga, reći da mnoge velike stranke nisu za ukidanje parafiskalnih nameta za što se mi svim silama zalažemo. Mislimo da je nužno ukidanje članarine u komorama i zajednicama i ujedno smatramo da na taj način nije dobro ubirati namete od poduzetnika. Trebalo bi na sasvim drukčiji način organizirati financiranja. Imamo pravu šumu parafiskalnih nameta u kojoj se poduzetnici često i ne snalaze”, istaknula je Stamać u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, HNS je proveo četiri godine u Vladi, gdje su bili vjerni saveznici Andreja Plenkovića, piše Otvoreno.hr.

6 Zahtjeva

1. Porezi: obračun PDV-a po naplati i smanjenje stope na 20 posto uz smanjenje poreznih stopa na dohodak s 12, 24 i 36 posto, na 10, 20 i 30 posto i povećanje neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna; ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, akontacije poreza na dobit i minimalne direktorske osnovice za plaću

2. Ukidanje parafiskalnih nameta

3. Uvođenje zakonske obveze potpune javne transparentnosti svih prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave te javnih tvrtki

4. Reformski zahvati na rashodovnoj strani proračuna: reorganizacija i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave, potpuna digitalizacija i automatizacija, smanjenje broja ministarstava,
uprava, zapošljavanje svih službenika i radnika na temelju javnog transparentnog natječaja…

5. Povećanje efikasnosti, depolitizacija i neovisnost pravosuđa

6. Redefiniranje uloge Državnog inspektorata kao savjetodavnog i nadzornog tijela, a ne represivnog aparata države.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI