I U SRBIJI I U MAĐARSKOJ VELIKA IZLAZNOST: Orban želi četvrti mandat, Vučić na putu prema drugom desetljeću na vlasti

Parlamentarni izbori održali su se u Mađarskoj u nedjelju, a konzervativni premijer Viktor Orban u bitci je za četvrtim uzastopnim mandatom. U Srbiji su se u nedjelju održali predsjednički i parlamentarni izbori te se biralo novo vodstvo u Beogradu.

Birališta su zatvorena u 19 sati, a izašlo je 67,8 posto birača do pola sata prije zatvaranja.

Većina ispitivanja javnog mnijenja daje prednost Fideszu, vladajućoj stranci. Glasanje je održano prvi put pod nadzorom više od 200 međunarodnih promatrača. Vladajući Fidesz i oporbeni savez također su rasporedili na tisuće promatrača dobrovoljaca.

Birališta u Srbiji zatvorena su u 20 sati. Srbijanski mediji pišu i kako mnoga birališta do tada nisu zatvorena jer su na glasačkim mjestima čekali još desetine birača. Republičko izborno povjerenstvo procjenjuje kako je do 18 sati izišlo 50,82 posto od oko 6,5 milijuna birača.

Predizborne ankete najveće šanse za pobjedu dale su aktualnom predsjedniku Aleksandru Vučiću. U slučaju pobjede, Vučiću bi to bio drugi uzastopni mandat na čelu države, a naprednjacima omogućilo da formiraju vladu i započnu drugo desetljeće na vlasti.Vučić je uoči izbora izjavio kako bi bio “tužan ako osvoji manje od 60 posto” koliko su mu predviđale izborne ankete.

Analitičari su ocijenili da bi, s obzirom na brojne koalicije konzervativne orijentacije, parlament s 250 mjesta mogao dobiti snažno desno krilo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI