I SVETI OTAC DIGNUO GLAS: Vrlo je zabrinut i upozorava na opasnost od nuklearne katastrofe

foto: wikimedia commons

Papa Franjo je u srijedu pozvao na “konkretne korake” koji bi doveli do okončanja rata u Ukrajini i spriječili opasnost od nuklearne katastrofe u elektrani Zaporižja.

IAEA, UN-ova agencija za nuklearni nadzor, u utorak je izvijestila da će za nekoliko dana posjetiti elektranu u Ukrajini koju su zauzeli Rusi, ako uspiju pregovori o nesmetanom pristupu.

Rusija i Ukrajina opetovano se međusobno optužuju za pucnjavu na taj objekt, najveći te vrste u Europi, koji su promoskovske snage preuzele nedugo nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače. Ujedinjeni narodi pozvali su na demilitarizaciju područja. “Nadam se da će se poduzeti konkretni koraci koji će omogućiti da se okonča rat i da se izbjegne opasnost od nuklearne katastrofe u Zaporižji”, rekao je Franjo na svojoj tjednoj općoj audijenciji.

Sveti Otac je osudio ratove, nazvavši ih “ludošću” te je spomenuo pogibiju Darije Dugine, kćeri istaknutoga ruskog ultranacionalista, u eksploziji automobila bombe nedaleko od Moskve u subotu. “Nevini plaćaju u ratu, nevini”, rekao je.

Moskva je za njezino ubojstvo okrivila ukrajinske agente, što Kijev negira. Franjo je trgovce oružjem koji profitiraju od rata nazvao “delinkventima koji ubijaju čovječanstvo”.Facebook Comments

Loading...
DIJELI