I ONI SU SE ODLUČILI NA TAJ POTEZ: Slovenija obustavila cijepljenje Astrazenecom! Slovenski ministar zdravstva objasnio do kada je odluka na snazi

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Brojnim zemljama Europske unije koje su privremeno prekinule cijepljenje AstraZenecom pridružila se i  susjedna Slovenija.

Potvrdio je to u ponedjeljak navečer ministar zdravstva Janez Poklukar na nenajavljenoj konferenciji za novinare u Ljubljani. Poklukar je rekao da je takva odluka donesena preventivno i iz opreza i da će vrijediti sve dok se o sigurnosti cjepiva ne izjasni agencija za lijekove (EMA) Europske unije, što se očekuje u utorak.

“Odluka praktično znači da će oni koji su na cijepljenje cjepivom AstraZenece bili naručeni u utorak biti cijepljeni kasnije, čim EMA donese svoju odluku”, pojasnio je ministar.

Protekloga tjedna cjepivom AstraZenece u Sloveniji su se cijepili pedagoški djelatnici i odgojitelji, no nema izvješća da je zabilježen neki slučaj stvaranja krvnih ugrušaka, ali je u više škola bilo teškoća s nastavom zbog nešto jačih imunoloških reakcija kod učitelja i odgajatelja.

 

Slovenija je donijela odluku nakon što je zadnjih dana veći broj članica EU-a, među njima i Njemačka, Francuska i Italija, privremeno zaustavio cijepljenja cjepivom AstraZenece, nakon određenog broja slučajeva pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su bile cijepljene.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI