I MILANOVIĆ SE OGLASIO O PROPALIM PREGOVORIMA U BIH: ‘Svaki mogući dogovor i kompromis se ruši, radi se na unitarizaciji’

Hrvatski  predsjednik Zoran Milanović izjavio je kako su višednevni razgovori o izbornoj reformi u BiH propali zbog pokušaja unitarizacije te zemlje i ocijenio da nema opravdanja održavanje takvih izbora kojima se neće osigurati legitimna zastupljenost Hrvata.

“Ako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja”, stoji u pisanoj izjavi Milanovića koju je objavio mostarski portal Dnevnik.

Jučer je propao još jedan krug razgovora o izbornoj reformi između hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje diplomata SAD-a i EU. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za neuspjeh optužio čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, dok je on uzvratio da čelnik HDZ-a često “provocira Bošnjake”.

Milanović je ocijenio kako je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Daytonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti svih triju naroda u BiH te odbijanja prihvaćanja legitimne zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.

“Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović. Prema njegovim riječima, na taj se način svjesno ciljano radi na štetu BiH. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI