I LINIĆ IMA KOMENTAR NA AFERU U INI: Prisjetio se svojih ministarskih dana i istaknuo ulogu Sanaderove vlade

screenshot

Bivši ministar financija Slavko Linić komentirao je aferu u Ini, a spomenuo je i ulogu Sanaderove vlade u cijeloj priči.

“Hrvatski članovi upravnog odbora Ine nisu imali presudnog utjecaja na imenovanje Damira Škugora na mjesto direktora za prirodni plin. Imenovao ga je mađarski predsjednik Inine uprave. On je osmislio sustav kontrola u Ini i donio odluku da Škugor i slični direktori mogu samostalno potpisivati ugovore velike vrijednosti. Hrvatski članovi uprave ionako ne mogu puno jer je od 2009. na snazi koruptivni ugovor o upravljanju Inom kojeg je Sanaderova vlada potpisala s MOL-om, a koji je mađarskim članovima uprave Ine dao ogromne ovlasti”, rekao je za Jutarnji list.

Tim je ugovorom iz 2009. predsjedniku Inine uprave koji dolazi iz redova Mola, omogućeno da nadglasa hrvatske članove uprave.

“Zbog toga se Ugovora o upravljanju bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudilo i zbog njega je pravomoćno osuđen. Dok sam bio ministar financija uvijek sam s dva ista člana Uprave Ine “vodio rat”, ali nisam imao nikakvih značajnih ovlasti. Stalno sam brundao protiv Mađara i bio nezadovoljan načinom upravljanja Inom, a isti je način upravljanja ostao do danas. Taj ugovor hrvatska treba rušiti i razočaran sam opozicijom koja ovu situaciju ne koristi da traži rušenje toga ugovora i njegovo usklađivanje s hrvatskim pravnim okvirom”, rekao je.

Linić kaže kao je Milanovićeva vlada, nakon što je 2014. presuda Sanaderu za Inu-MOL postala pravomoćna, a prije nego je Ustavni sud ukinuo, propustila izvršiti pritisak na Mađare i tražiti promjenu koruptivnog ugovora o upravljanju Inom.Posao rušenja Ugovora o upravljanju Inom kojeg Hrvatska smatra štetnim, međutim, nije lak posao. Taj je ugovor Hrvatska pokušala srušiti na arbitražnom sudu UN-a u Švicarskoj, ali je taj sud u prosincu 2016. odbio hrvatski prijedlog za poništenjem ugovora, a 2017. Vrhovni sud Švicarske je odbio i hrvatsku žalbu na odluku Arbitražnog suda. Nakon što je u studenom prošle godine presuda Sanaderu za Ina Mol postala pravomoćna, Vlada je, pozivajući se sudski dokazane činjenice da je Ugovor u upravljanju inom iz 2009. plod korupcije, ponovo zatražila preispitivanje presude Arbitražnog suda UN-a u Švicarskoj, a odluka švicarskog Vrhovnog suda o tome zahtjevu još nije donesena.

Dotakao se i je li Porezna uprava još prošle 2021. trebala reagirati kad su sudionici najnovije afere u INI počeli kupovati niz vrijednih nekretnina po Hrvatskoj.

“Temeljno pitanje glasi – što je s kontrolnim mehanizmima unutar same Ine, a njih nema zahvaljujući Ugovoru o upravljanju Inom iz Sanaderovog doba koje velike ovlasti daje Mađarima. Predsjednik Uprave Ine, Sandor Fasimon bi morao objasniti što se dogodilo, a on kao što vidite – šuti. Šuti zato što su to dečki koji su igrali po pravilima koje on zadao. Zato se čudim oporbi zašto ne iskoristi ovu priliku da traži promjenu za Hrvatsku štetnog ugovora o upravljanju Inom”, zaključio je Linić za Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI