I JEDNA ZAKLADA IMA DOZVOLU ZA TRGOVANJE PLINOM: Ima vrlo zanimljiv motiv za njezino pribavljanje

Foto: Pixabay/Ilustracija

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je krajem prošlog tjedna, u jeku afere i istrage USKOK-a o golemim profitima donedavno nepoznate tvtke za trgovinu plinom OMS -Upravljanje, prvi put izdala dozvolu za trgovinu plinom jednoj zakladi, piše za Jutarnji.hr novinar Vedran Marjanović.

Riječ je o zakladi Croatian Space Foundation (CSF) za promicanje istraživanja svemira, čiji je utemeljitelj Dražen Švehla, bivši zaposlenik Europske svemirske agencije, koji nam je kao motiv za ulazak u trgovinu plinom naveo moguću poslovnu suradnju s Petrokemijom koju bi njegova zaklada opskrbljivala LNG-jem.

Švehla je za Jutarnji.hr rekao da “prema informaciji iz tiska, Petrokemija je zaustavila proizvodnju još početkom ožujka ove godine, također i u studenome prošle godine, i nije pokrenula proizvodnju u kolovozu, što je bilo najavljeno u tisku. Preko Ernst & Young iz Pariza otvorila se mogućnost dobaviti LNG po Henry Hub cijeni, što bi pokrenulo proizvodnju amonijaka u Petrokemiji i osiguralo proizvodnju mineralnih gnojiva za sjetvu”.

“Ideja o opskrbi LNG-jem Petrokemije zasad naišla na prepreku u vidu zauzetosti kapaciteta na terminalu Krk koji su zakupljeni do 2030.,” naglasio je Švehla.

Također je otkrio da “je jedina mogućnost da zatražimo suradnju s nekim od postojećih korisnika terminala Krk”.



“Zakonski okvir dopušta zakladama da mogu obavljati gospodarsku djelatnost ako je to regulirano statutom zaklade,” objasnio je prvi čovjek zaklade Croatian Space Foundation nesvakidašnja odluka jedne zaklade da se počne baviti ozbiljnim biznisom kao što je trgovina plinom, piše Jutarnji.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI