I HDZ-OV KAPULICA SE ČUDI PREDSJEDNIKU: ‘Izjave su mu potpuno problematične, dvije godine nije pomogao Hrvatskoj u vanjskoj politici’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ov saborski zastupnik referirao se na posljednje izjave predsjednika Republike među kojima i onu o Ukrajini, rekavši kako je pomislio da će Zoran Milanović zatražiti da toj državi uvedemo sankcije, to nije učinio no poslao je poruku da se njena suverenost može propitivati.

„Nije to učinio, ali je poslao poruku da je predgrađe Moskve i da se njena suverenost s pravom može propitivati. I nije to poruka samo Ukrajini, ona je upućena i EU i našim NATO saveznicima i SAD-u“, kazao je Kapulica u četvrtak u slobodnom saborskom govoru.

Naime, predsjednik Republike Milanović poručio je da Hrvatska nema ništa sa sukobom u Ukrajini, iznio je i niz kritika na račun ukrajinskog približavanja Zapadu te ustvrdio da je ta zemlja jedna od najkorumpiranijih na svijetu.

Predsjednik se, kazao je Kapulica, uspio izboriti za međunarodnu vidljivost nakon silnih uvreda i doskočica, „pa je malo pecnuo“ Austriju, Francusku, Mađarsku, Bugarsku, Poljsku, EU i NATO savez.

„Dvije godine apsolutno nije pomogao Hrvatskoj u ostvarenju ni jednog vanjskopolitičkog cilja, a na unutarnjem planu prihvaća oporbenu ulogu i u odnosu i na Sabor i na Vladu“, kaže zastupnik.



Drži kako većina političke javnosti, nakon posljednjih Milanovićevih izjava smatra kako bi bilo dobro da se ne pojavljuje svaki dan, „pa se možda ne bi našao na vrlo problematičnoj crnoj listi najveće nevladine organizacije u Ukrajini i poštedio bi nas nemjerljive štete i sramote“.

„Ovako imamo izjave koje ne odgovaraju dosljednom, službenom stajalištu Hrvatske, nanose štetu bilateralnim odnosnima i potkopavaju napore EU i NATO saveza u odnosu na aktualne sigurnosne prijetnje u Europi“, rekao je Kapulica.

Ocijenio je i kako su Milanovićeve izjave „problematične višestruko“, kako na području unutarnje, tako i vanjske politike, „jer pokazuju nemarnost za izrečeno, ne doprinose smirivanju tenzija i pokazuju samovolju u odlučivanju u stvarima od državnog interesa“.

Zapitao se i gdje je nestao Zoran Milanović koji je, „kao premijer, govorio kako je ‘Rusija povrijedila suverenitet susjedne države (Ukrajine), oduzela joj Krim, da to ne može ići tako’“.

„Zašto je problem to ponoviti, zašto je problem nastaviti se zauzimati za mirno rješenje te prihvatiti da Ukrajina ima svoj put i dati joj potporu u tome, kako je nekada govorio i Milanović“, zapitao se Kapulica te poručio kako „u svim strankama imamo pametnih ljudi i da moramo iznaći put iz ove talačke krize u kojoj Hrvatsku drži predsjednik Milanović“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI