I FILIPOVIĆ POTVRDIO DA NEMA POVEĆANJA CIJENE VODE: ‘Nadam se da će biti dovoljno razuma da ne dođe do povećanja cijene jer nema nikakvog razloga za to’

Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Nakon odgode primjene Uredbe o visini naknade za korištenje vode, ali i ranijih vladinih intervencija, prije svega u cijenu struje, nema razloga za poskupljenje vode u Zagrebu, ali ni u ostalim mjestima, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Na Vladinoj sjednici, na godinu dana je odgođena primjena Uredbe o visini naknade za korištenje voda. Ta uredba trebala je stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine, a kad bi se to dogodilo visinu naknade vodovodi bi plaćali prema zahvaćenoj, a ne isporučenoj količini vode.

Vlada je pored odgode uredbe, pomogla Gradu Zagrebu i drugim jedinicama lokalne samouprave u jesenskom paketu mjera u kojem je osigurala da struja za sve vodovode u Hrvatskoj ne poskupi, rekao je Filipović.

Kako je naglasio, Grad Zagreba će, zahvaljujući jesenskom paketu mjera, samo kada je riječ o električnoj energiji od 1. studenoga do 31. ožujka 2023. platiti 580 milijuna kuna ili 116 milijuna mjesečno manje, a da je uredba stupila na snagu trebao bi platiti 29 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.

“Kad gledate što je vlada učinila za Grad Zagreb i što bi za Grad značilo eventualno poskupljenje, možete vidjeti koliki je to nesrazmjer i mislim da bi bilo fer i korektno da se sve to uzme u obzir i ne ide povećavati cijena vode, nema potrebe za time. Nadam se da će biti dovoljno razuma da do toga ne dođe, jer nema nikakvog razloga za to”, rekao je ministar.Dodao je kako ga zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije izvijestio o namjeri povećanja cijene vode iako s njim dosta komunicira, te da se ne radi o politikantstvu vlade koja reagira nakon što je najavljeno poskupljenje vode u Zagrebu.

Podsjetimo, Tomašević ja ovoga tjedna komentirao najavljeno poskupljenje vode u Zagrebu za 20 posto pri čemu je rekao kako je korekcija cijena neizbježna. Ustvrdio je da se u to išlo tek nakon što su napravljene sve moguće interne uštede.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI