I BAČIĆA IZNENADILO UHIĆENJE GABRIJELE ŽALAC: ‘O suspenziji iz stranke odlučuje Visoki časni sud’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik iz redova HDZ-ov Branko Bačić za N1 je komentirao uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac, odnos Banskih dvora i Pantovčaka, ali i uvođenje covid potvrda od ponedjeljka.

Na početku je komentirao uhićenje te istaknuo kako ga je to “iznenadilo tim više što je predmet nekoliko godina pri Državnom odvjetništvu”.

Dodao je kako su “u Saboru potkraj prošle godine donijeli Zakon kojim je otvoren Ured europskog javnog tužitelja čime je nadležnost za postupanje u nezakonitostima oko korištenja Europskih fondova prebačeno na taj ured, a Vlada je predlažući takav Zakon napravila dodatni iskorak”.


Bačić je rekao kako je cilj osigurati sve pravne instrumente za onemogućavanje nezakonitog postupanja s EU fondovima, a treba postrožiti kontrolu.

Komentirajući činjenicu da se Žalac sumnjiči za 13 i pol milijuna kuna, rekao je kako smatra da je “ona prva, Kuščevića se tereti za radnje prije nego je ušao u Vladu, za Marića ni ne zna”.“Znam koliko i vi, ono što čitam iz medija, da se Uskok tim predmetom bavio, da ga nije dovršio i da je predao dokumentaciju Uredu europskog tužitelja. I ovo je epilog. Pretpostavljam da će se zatražiti istražni zatvor, ali vidjet ćemo”, rekao je.

O eventualnom izbacivanju Gabrijele Žalac iz Predsjedništva HDZ-a, Bačić je istaknuo kako o “suspenziji odlučuje Visoki časni sud”.

Komentirao je i Milanovićevu izjavu da je Žalac Plenkovićev kadar.

“Ministri su u pravilu izbor predsjednika Vlade, Plenković ju je predložio kao stručnjakinju za EU fondove, pokazala se u županiji s odličnim rezultatima. I kao ministrica je u početku imala visoku razinu korištenja sredstava i mislim da je napravila iskorak u odnosu na zatečeno stanje Milanovićeve Vlade. Nitko od ministara ili zastupnika nema mandat da bi postupao protivno zakonu. Svako od nas je pojedinac i ne može se to vezati uz onog koji vas je predložio. U vrijeme Vlade Milanovića imali smo problema s visokopozicioniranim dužnosnicima. Svatko ima svoj integritet i odgovoran je za svoje postupke”, naglasio je Bačić.

O sukobu ministra Banožića i predsjednika Milanovića rekao je da “Predsjednik Republike često koristi verbalno nasilje kako bi difamirao sugovornika u sukobu”.

“Javnost se polako privikava na to, to meni nije normalno. Važnije je poštuje li predsjednik države, ministri i ostali Ustav i zakon od onoga što jedan drugome govore”, istaknuo je.

Prema njegovim riječima, “neprimjeren je rječnik predsjednika države o predsjedniku Sabora”.

“Ako ima nešto protiv rada predsjednika Sabora, pozivam predsjednika da iznese optužbe, a ne ovako. Nije dobro uvlačiti načelnika Glavnog stožera. U priopćenju načelnika Glavnog stožera nisam iščitao da mu je netko onemogućio odgovor. Nije dobro s prvim čovjekom Hrvatske vojske tako u javnosti govoriti”, naglasio je Bačić.

Što se tiče uvođenja covid potvrda, HDZ-ov saborski zastupnik je rekao kako je “u Hrvatskoj otvoren ogroman broj punktova za testiranje i pozivam građane da se cijepe pa im neće trebati testiranje”.

“Gledajući brojke danas, ne samo u Hrvatskoj, visoki je četvrti val u tijeku. Uvest će se strože mjere i covid potvrde kako bi porastao broj cijepljenih”, rekao je Bačić.

“Do covid krize smo penalizirali zastupnike sa 150 kuna ako neopravdano izostanu s posla. Kad smo ušli u pandemiju, morali smo izmijeniti način rada”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI