HZMO UNOSI NEKE PROMJENE: U rujnu počinje s isplaćivanjem povećanih mirovina

Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je u srijedu kako mirovine od 1. srpnja rastu za 6,18 posto temeljem redovitog polugodišnjeg usklađivanja s potrošačkim cijenama i prosječnim bruto plaćama.

Povećane mirovine isplatiti će se u rujnu.

HZMO odluku o podizanju AVM-a donio je na sjednici Upravnog vijeća, a na temelju dobivenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i nominalnom indeksu prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj za prvih šest mjeseci 2022., u odnosu na razdoblje od srpnja do prosinca 2021.

Ističu kako se stopa usklađivanja AVM-a primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine.

Također, HZMO donosi odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2022., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža iznosi 77,65 kuna, odnosno 10,31 eura. Odluku je donio i o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja, kojom osnovica zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 1778,45 kuna, odnosno 236,04 eura.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI