HZMO KONAČNO PRIZNAO: ‘Mirovine bivših pripadnika JNA su NAMET i TERET’!

screenshoot

Kroz medijske objave i javnim nastupima na televiziji uvijek se je branila teza da su njihove mirovine zarađene u Hrvatskoj, da su pokrivene radom i godinama staža. No, to je bila laž.

Nakon žalbe Povjerenstvu za informiranje, HZMO je konačno iznio podatak za mirovine bivših pripadnika JNA. Kroz medijske objave i javnim nastupima na televiziji uvijek se je branila teza da su njihove mirovine zarađene u Hrvatskoj, da su pokrivene radom i godinama staža.

– Koliko je bila istinitosti pojedinih sugovornika i protivnika te teze najbolje će negirati službena izjava prvog čovjeka HZMO-a čije Vam najbitnije dijelove odgovora dostavljam u prilogu i Vama na odluku – izjavio je Guido Hornik.

Naime na osnovu važećih Zakona, osobama kojima je prestalo svojstvo vojne osobe u bivšoj JNA do 31.prosinca 1991 godine i koje su imale prebivalište u R.Hrvatskoj, a kojima je Zajednica vojnih osiguranika u Beogradu obustavila isplatu mirovine i nisu se ogriješili u kaznene propise R.Hrvatske pruzeta je isplata mirovine u visini 63.22% od mirovine koju su ti korisnici imali u prosincu 1991 godine.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje korisnicima mirovina pripadnicima bivše JNA nije donosio rješenja o priznanju prava na mirovine već je donio rješenje o preuzimanju isplate mirovine i to u visini 63,22% od njihove mirovine u prosincu 1991 godine tako da Zavod u svojim evidencijama nema podatak o mirovinskom stažu za ovu kategoriju korisnika mirovina a niti je od Zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika u Beogradu preuzeta evidencija o mirovinskom stažu pripadnika bivše JNA.

– Nadam se da je ovim riječima konačno potvrđeno i dokazano:



– da su se mirovine bivših pripadnika JNA preuzete; Ukazom o proglašenju Zakona o preuzimanju saveznih zakona iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja i doplatka za djecu vojnih osiguranika koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuju kao republički zakoni. 28. lipnja 1991, Klasa: 011-01/91-01/108, Urbroj : 71-91-1.

– da su njihove mirovine stavljene na teret građana Hrvatske i Državnog proračuna RH, bez pokrića uplatama u Hrvatski mirovinski fond,

– da Hrvatska nema podataka o njihovom stažu ali niti hrabrosti zatražiti odštetu od strane Zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika u Beogradu za naknadom koju je Državni proračun RH imao zbog isplata njihovih mirovina – ukazuje na nelogičnosti Hornik i dodaje:

– Sjetimo li se pritom članka iz Večernjeg lista (Boško Poljak, najbliži bratić premijera Zorana Milanovića, zaposlen je u Nacionalnom parku Krka na mjestu rukovoditelja odsjeka za tehničke poslove i održavanje, nakon što je posljednjih 23 godine proveo u mirovini, doznaje Večernji list. Poljak je sin Milanovićeve tete, odnosno sestre Milanovićeva oca Stipe. U mirovinu je otišao neposredno uoči početka Domovinskog rata, 1990. godine, kao pomorski oficir Jugoslavenske ratne mornarice. Imao je čin poručnika korvete.)

Hrvatska javnost nikada neće imati prilike saznati sa koliko godina su ti ljudi, umjesto da su dali svoj doprinos u obrani suvereniteta RH, uzeli nezasluženu mirovinu i iz svojih fotelja uživali gledajući kako gine Hrvatski narod i mladež čekajući povoljan trenutak da se ponovno dignu i uz potporu antihrvatskih udruga i stranaka pokušaju ponovno preuzeti Hrvatsku i staviti je u neku novu jugoslavensku asocijaciju – zaključio je Guido Hornik.

odgovor

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI