HZJZ OBJAVIO NOVE PREPORUKE O DOCIJEPLJIVANJU: Evo tko se sve treba docijepiti i s kojim cjepivom

Pixabay

Izmijenjene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, s izmjenama vezano za drugo docjepljivanje objavio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

U toj novoj, sedmoj verziji drugo docjepljivanje preporučuje se starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze.

Prema preporukama iz travnja odnosno šeste verzije pisalo je kako je drugo docjepljivanje preporučljivo osobama starijim od 80 godina i starijima od 65 godina koji su korisnici kolektivnog smještaja.

Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene cjepivom Janssen i docijepile su se istim cjepivom.

U svrhu drugog docjepljivanja preporučuje se primijeniti mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax).



“Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje ne preporučujemo odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će adaptirano/varijantno cjepivo biti dostupno niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva”, piše u novim preporukama.

Navedeno je i kako se “mogu i druge osobe osobe docijepiti drugi put (nije zabranjeno), osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga”.

Cijele preporuke možete pročitati  ovdje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI