HŽ INFRASTRUKTURA DOBILA DRŽAVNO JAMSTVO: Zaduženje za 245 milijuna kuna

Marko Prpic/PIXSELL

HŽ Infrastruktura dobila je u petak od Vlade državno jamstvo za kreditno zaduženje kod HBOR-a u iznosu od 245 milijuna kuna. Povećala je najnižu osiguranu svotu temeljem ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti na 6,45 milijuna eura te donijela smjernice politike državnih potpora za razdoblje od 2022. do 2024.

Prema riječima ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, riječ je o ispunjenju financijskih obveza prema izvođačima i to isključivo na projektu “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – Državna granica”, pri čemu ukupna vrijednosti navedenog projekta iznosi 2,61 milijardu kuna.

Kredit je uz fiksnu kamatnu stopu od 0,26 posto, a rok otplate glavnice je 31. prosinca 2023. godine.

Donošenje tih odluka neće imati utjecaj na državni proračun, a mogući fiskalni učinak nastao bi u slučaju neizvršavanja obveza od strane društva HŽ Infrastruktura d.o.o. prema HBOR-u, u iznosu visine jamstva uvećanog za kamate, naknade i troškove. Stanje duga društva HŽ Infrastruktura d.o.o. za ukupna kreditna zaduženja na dan 31. siječnja 2022. godine iznosi 1,78 milijardu kuna.

 



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI