HV će po prvi put u Vukovaru imati vojsku

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Postrojba će biti smještena u krugu vukovarske vojarne gdje, kako navode čelnici ministarstva, ima dovoljno mjesta i kapaciteta za jednu takvu postrojbu

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima su danas, u petak, 10. veljače 2017. posjetili grad Vukovar.

Središnji dio programa posjeta bila je Svečanost uručenja generalskih činova časnicima Oružanih snaga RH u prostorijama Dvorca Eltz koji je sjedište Gradskog muzeja Vukovara. Uz izaslanstva Ureda predsjednice RH, Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, svečanosti su nazočili i zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, predstavnici grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, vukovarskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi. U čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Ivica Komljen i Željko Živanović, a ukaze o promaknućima uručila im je Predsjednica RH.

Čestitajući promaknutima, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da su se njihovi ratni putevi ukrstili u obrani Slavonije, a taj put su nastavili do konačnog oslobođenja domovine. Uz ratni, njihov kasniji profesionalni put ogledni je primjer nastanka nove generacije hrvatskih časnika. “Generali Komljen i Živanović nastavit će graditi Oružane snage RH, prenoseći iskustvo iz Domovinskog rata i vojnička iskustva koja su stjecali do danas. Pred vama je novi ispit i dokazivanje, nastavite svoj časni put”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ministar Krstičević je istaknuo da su obojica promaknutih istaknuti hrvatski časnici i branitelji, a brigadni general Živanović prvi je vukovarski general nakon legendarnog generala bojnika Blage Zadre. “Ta činjenica je ogromno priznanje, ali i ogromna obveza. Znam da Vukovar, ali i general Živanović  to zaslužuje. Ponosan sam i što mogu najaviti povratak postrojbe Oružanih snaga u Vukovar. Taj čin je i simbolički ali i stvarni doprinos sigurnosti naše domovine“, rekao je ministar Krstičević. Također, najavio je povratak svečane promocije polaznika vojnih škola u Vukovar koja se godinama održavala u vojarni slavne 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske.

„Ovo su male, ali i te kako uvjerljive poruke da mi poštujemo, podupiremo i živimo Vukovar. On za nas nije samo obilježavanje tragičnog 18. prosinca, on u nama i našim mislima živi svaki dan”, zaključio je ministar Krstičević.



General Šundov je istaknuo da je svečanost prilika da se s ponosom prisjetimo slavnih dana kada smo započeli stvaranje naše zemlje i naših Oružanih snaga. “Te godine borbe i nesebičnog žrtvovanja za Domovinu, sva ta davanja Domovini utkana su i u naše Oružane snage”, rekao je general Šundov, dodavši da se činovi dodjeljuju upravo onima koji predano služe, postižu rezultate i daju svoje znanje i sposobnosti Oružanim snagama i našoj Domovini, a upravo su takvi časnici generali Živanović i Komljen.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da podržava svaku priliku u kojoj Vukovar pokazuje da kao zajednica daje kadrove najveće kvalitete, a upravo takva prilika je imenovanje generala Živanovića, branitelja Vukovara,  časnikom najvišeg ranga. “Iza njega stoji cijeli Vukovar”, zaključio je gradonačelnik Penava.

Zahvalivši u ime promaknutih na ukazanom povjerenju, brigadni general Živanović je naglasio da je čin generala Oružanih snaga RH velika čast i obveza, te da ništa ne može biti veća motivacija od služenja domovini. “Ovo je čast ne samo meni osobno, nego svim Vukovarcima koji su branili svoj grad”, zaključio je general Živanović.

Izaslanstva Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH sastala su se s predstavnicima grada Vukovara koje je predvodio gradonačelnik Penava, te su vođeni razgovori o smještaju inženjerijske postrojbe Oružanih snaga RH u Vukovaru, povratku promocije polaznika vojnih škola u Vukovar, promaknuću generala Živanovića, te o svim pozitivnim sigurnosnim, gospodarskim i simboličkim  implikacijama koje ti događaji donose Vukovaru.

Ministar Krstićević  je najavio da će postrojba Oružanih snaga RH dovršiti svoje izmještanje u vojarnu u Vukovaru do kraja 2017. godine, a prva promocija polaznika vojnih škola bit će organizirana povodom ovogodišnjeg Dana državnosti.

Izaslanstva su obišla i vojarnu 204. vukovarske brigade HV  u kojoj je danas smješten Memorijalni centar Domovinskoga rata. Centar se formirao u okviru Muzejsko-multimedijalnog odjela Domovinskog rata Hrvatskog vojnog učilišta, te je u tom obliku u sklopu Ministarstva obrane RH djelovao do 2013. kada je Uredbom Vlade RH osnovana Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”, koja je s radom započela u siječnju 2014.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI