Huić: Ne možete riješiti korupciju tako da u sustav, koji je krivo postavljen, dovedete poštene ljude

Darko Tomas/Cropix

Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika lipa, govorio je o smanjivanju poreza i javne uprave, prosvjedu prosvjetara, a prokomentirao je i aktualne dnevnopolitičke teme.

Huić smatra da su porezi u Hrvatskoj još uvijek previsoki i ne smanjuju se u dovoljnoj mjeri.

“To se događa, ali u nedovoljno radikalnoj mjeri. Cilj je da se vratimo na razinu koju bi naša ekonomija mogla izdržati, razinu koju, nama slične zemlje, uvjetno rečeno nerazvijene, imaju”, rekao je.

Osim poreza potrebno je smanjiti i javnu upravu

“Javna uprava – ako govorimo o tome da bude manja i efikasnija – to se ne događa. Plaće su u zadnje četiri godine rasle brže od rasta ekonomije. Već imate preveliki, prenapuhani javni sektor koji kontrolira sve sfere i pore društva. Ne znam zašto vladajuća stranka mora imenovati ravnatelja boljnice, škole… Sve pore društva kontrolira država i ona i dalje buja. Kako možemo brže rasti sa tolikom državom? Nikako”, objašnjava.

Trebalo bi napraviti reviziju plaća, smatra Huić. Plenković je to najavio, ali dosad, kaže, to još nije napravljeno. Osvrnuo se i na povećanje plaća prosvjetarima.



“Ne vidim da je prosvjed prosvjetara išao u proreformskom smjeru. To je moja glavna zamjerka sindikatima javne službe – ne idu u smjeru reformskome, često su zapravo antireformske. Povećanje plaća linearno, bez vođenja kriterija je promašeno. Sindikalne akcije ne guraju zemlju u smjeru u kojem bismo željeli.”

Trostruko ubojstvo u Splitu, činjenicu da je obitelj osumnjičenog bila pod kontrolom Centra za socijalnu skrb te pitanje odgovornosti, prokomentirao je na sljedeći način:

“Cijeli sustav je korodiran zbog načina na koji se politički kadrovira. Imate politički postavljene ljude koje ne možete smijeniti. Po meni je ovdje politička odgovornost.”

Korupcija se ne može riješiti dovođenjem poštenih ljudi

Na pitanje je li u Hrvatskoj sazrela demokracija dovoljno da se prepozna treći put u politici, rekao je kako naše društvo lagano evoluira.

“Vjerujem u polaganu evoluciju. Ako gledate bunt javnosti protiv disfunkcionalnosti i slabe kvalitete javnog sektora, on jača. Nove političke opcije kritiziraju to isto. Svi vide u čemu je problem, pitanje je tko nudi rješenje. Ne možete riješiti korupciju tako da u sustav, koji je krivo postavljen, dovedete poštene ljude. To je naivan pogled na politiku.”

Činjenicu da se u Hrvatskoj mali broj ljudi želi baviti poduzetništvom, prokomentirao je ovako:

“Naša kultura i set up je javnosektoraški, dobrim dijelom antipoduzetnički. Mi ne vidimo poduzetnike kao kreatore nove vrijednosti, nego vidimo ljude koji su nešto smuljali, koji su se obogatili na nepošten način. To je naš mindest i dugogodišnji problem. Uz to dolaze i visoki porezi i visoke barijere ulaska u poduzetništvo – administrativni dio koji dodatno komplicira stvari. Okruženje nije dovoljno poticajno za poduzetnike”, naglasio je Huić za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI