‘Huda jama – strogo čuvana tajna’ prikazuje se u Splitu, Kaštelima i Sinju

screenshot/Twitter

Zbog velikog interesa javnosti u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u četvrtak, 2. veljače 2017., s početkom u 18.30 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19, ponovno će biti prikazan dokumentarni film „Huda jama – strogo čuvana tajna“ scenarista Romana Leljaka

Film će se prikazati i 1. veljače 2017., srijeda, s početkom u 18.30 sati u dvorani kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu te 3. veljače 2017., petak, s početkom u 19 sati u kino dvorani u Sinju.

Huda Jama naselje je u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama u čijem sklopu je rudarsko okno Barbarin rov, mjesto na kojem je počinjen jedan od najvećih zločina u svijetu neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Jugo-komunistička vojska (partizani – I. bataljun KNOJ-a) likvidirala je oko 3000 nedužnih ljudi među kojima je bio veliki broj civila – djece, žena i staraca.

Kako se za ovaj zločin ne bi saznalo pristup grobnoj jami zazidali su sa deset pregrada između kojih su nasuli sipinu i zemlju. Prema podatcima do kojih je došao publicist, istražitelj arhiva UDBA-e i masovnih zločina jugo-komunističke vojske Roman Leljak, u ovom stratištu okončalo je život u stravičnim mukama oko 2000 Hrvata, 700 Slovenca i 300 Nijemca. Bili su živi zazidani.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI