HUBOL REAGIRAO NA PRIOPĆENJE MINISTARSTVA! ‘Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Hrvatska udruga bolničkih liječnika reagirala je na priopćenje Ministarstva zdravstva oko dostave remdesivira, koji se koristi u liječenju koronavirusa.

Ministarstvo je ranije kazalo kako će provesti “dodatne provjere i utvrditi eventualnu odgovornost nadležnih u segmentu koordinacije i opskrbe lijekovima pojedinih bolnica ili zdravstvenih ustanova”.

“Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas tj. nekoliko tjedana kasnije remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju. Lijek remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti. Lijek ronapreve, koji ministar također spominje, nema učinka u liječenju bolesti COVID-19 izazvane omicron sojem novog koronavirusa”, stoji u reakciji HUBOL-a.

“U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. U bolnicama je trenutno 613 COVID pacijenata. Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku”, dodaju.

“Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne. Kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju ovog lijeka, isključivo na Ministarstvu je bila odgovornost da istraži stanje zalihe lijeka po bolnicama i da ga redistribuira iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka lijeka”, zaključuje HUBOL.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI