HUBOL OSUDIO SVAKU MOGUĆU NEZAKONITOST U POSTUPKU TRANSPLANTACIJE: ‘Hrvatski transplantacijski program je jedan od najuspješnijih takvih programa u svijetu’

Foto: kbc.zagreb.hr

Na moguću nezakonitost i nehumanost u transplantacijskim postupcima u Hrvatskoj, u petak se osvrnula Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Iz te udruge su poručili kako osuđuju svaku “možebitnu nezakonitost i nehumanost u tim postupcima”.

Napominju kako je Hrvatska razvila stručni i humani transplantacijski program koji je postao svjetski primjer vrhunskog znanja i stručnosti, ali i suradnje zdravstvenog osoblja s građanima u najranjivijim životnim okolnostima.

“Hrvatski transplantacijski program je ne samo jedan od najkvalitetnijih dijelova hrvatskog zdravstva nego i jedan od najboljih i najuspješnijih transplantacijskih programa u svijetu”, tvrde u HUBOL-u.

Hrvatska je po broju ljudi koji su nakon moždane smrti darivali organe, kao i po broju transplantacija pojedinih solidnih organa na milijun stanovnika, godinama na vodećem mjestu u svijetu.

Kako bi se očuvala izvrsnost i reputacija hrvatskog transplantaciijskog programa ključno je da se svi zdravstveni dionici transplantacijskog programa pridržavaju najviših etičkih normi, poručuju iz HUBOL-a.



Presađivanje organa s nesrodnih donora zbog svoje prirode mora biti podvrgnuto dodatnom oprezu i detaljnom ispitivanju svih okolnosti i sumnji koje bi možda mogle ukazati na trgovinu organima.

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit naglasila je kako se svi liječnici u Hrvatskoj moraju pridržavati najviših etičkih, moralnih i profesionalnih standarda pri obavljanju liječničke djelatnosti.

Svaka zakonski i etično upitna odluka u transplantacijskim postupcima nije samo nedopustiva, nego nanosi ogromnu štetu ugledu transplantacijskog programa u Hrvatskoj, napominju u HUBOL-u.

Ujedno članovi te udruge podupiru odluke o dva slučaja transplantacija u KBC-u Zagreb koje su donijeli Ministarstvo zdravstva i Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI