HSS prozvao Tolušića ‘ministrom buke’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"Kad se javnost i mediji dignu na noge, najavljuju se stroge mjere, a na kraju ne bude ništa", zaključuje Petin

Saborska zastupnica HSS-

„Tresla se brda rodio se miš – tako ukratko možemo opisati ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Kad se uvidi neka nepravilnost, ministar se u javnosti postavi vrlo oštro te imamo dojam da će se problem ubrzo riješiti. Tako je bilo sa salmonelom, tako je s peradi, a očito će se tako riješiti i problem sa sniženom stopom PDV-a.“- rekla je Petin.

PDV od 13% uveden je i za rižu za sjetvu, kikiriki, pamukovo sjeme za sjetvu, ricinusovo sjeme. PDV od 25% ostao je za sjeme boba, sadnice povrća, jagode, orašaste plodove, poboljšivače tla.

„Da živimo u državi apsurda puno je primjera, ali ovaj posljednji zaista ide na ruku ministrima Zdravku Mariću i Tomislavu Tolušiću. Naime, s onim što zbunjuje poljoprivrednike sada su postali upoznati svi. Mogu se kladiti da brojni građani koji nas gledaju niti ne znaju točno sto je to ricinus. Ali, eto, ministarstvo je odlučilo da su u zemlji nejasne poljoprivredne strategije upravo kikiriki te ricinus nešto što moramo poticati, a naše tradicionalne kulture ne. Isto tako možemo čuti kako su ove mjere propisivali stručnjaci iz Ministarstva financija, a ne iz Ministarstva poljoprivrede, što je, eto, za svaku pohvalu, jer vjerujem da se njima kikiriki više sviđa od ječma. Ako se naši poljoprivrednici odluče na prosvjede, recite, kome da se obrate? Je li ministar Marić dobio još jedan resor? Čudna je to država gdje mjere za poljoprivredu pišu u Ministarstvu financija.“ – dodala je Petin.

Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da oni nisu izravno sudjelovali u izmjenama Pravilnika, jer je porezna politika u nadležnosti Ministarstva financija pa nisu mogli utjecati niti na listu proizvoda za koje je uvedena snižena porezna stopa.



„To me podsjeća na neke pjesme za djecu našeg Luke Paljetka, netko mora i na humor građana misliti. Samo što poljoprivrednicima ovo nikako nije smiješno. Pitam se jesu li neki od onih koji su pisali ovaj zakon konzultirali stručnjake ili ljude koji žive od poljoprivrede?“ – naglasila je Petin.

HSS je predložio amandman i tražili smo da se snižena stopa PDV-a koristi i za veterinarske lijekove, što je naravno odbijeno. Očito je više stručnjaka za poljoprivredu u Ministarstvu financija.

“Vjerojatno je pogled na poljoprivredu bistriji iz Zagreba nego sa sela.

Da je nastala velika zbrka pokazuje i podatak da je dijelu proizvođača, trgovaca i distributera nerazumljivo spadaju li u stočnu hranu i stočni kvasac, soda-bikarbona, kao i neke gotove krmne smjese i mineralno-vitaminski dodaci pa ih jedni naplaćuju s 13%, a drugi s 25% PDV-a”, navode iz HSS-a.

“Ministarstvu financija treba poslati upit pa čekati odgovor. Sigurna sam da će stići do kraja godina, a do tada se možda i ukine snižena stopa pa neće biti zabune.

Nažalost, poljoprivreda ovoj vlasti očito nije prioritet.

Odluke se donose „ad hoc“ te se puštaju probni baloni u javnosti po onoj staroj – ako prođe, prođe.

Kad se javnost i mediji dignu na noge, najavljuju se stroge mjere, a na kraju ne bude ništa”, zaključuje se u priopćenju HSS-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI