HRVATSKOM ĆE UPRAVLJATI NETKO DRUGI! Sve što znamo moglo bi ostati samo sjećanje: Zemlja se rasprodaje, domicilno stanovništvo nestaje, a Plenković mirno promatra

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska je demografska stvarnost prepuna negativnosti potvrđivanih sa svakim novim službenim mjesečnim, godišnjim i desetogodišnjim podatkom popisne, migracijske i općenito demografske statistike, ali i sa svakim novim upisom prvašića i učenika osnovnih i srednjih škola početkom školske godine, s nepopunjenim kvotama na fakultetima diljem Hrvatske, s brojnim zatvaranjima područnih škola, sa smanjivanjima broja razreda i učenika u školama, s poprilično naraslim i brojnim potrebama za radnicima u ključnim djelatnostima i s još puno sličnih pokazatelja koji ostavljaju prazninu posvuda oko nas.

Prazninu i zabrinutost pri svakoj pomisli na hrvatsku budućnost.

Praznina, neuređenost i neizvjesnost u današnjim vremenima i posebno njihova najava u vremenima koja slijede nisu samo rezultat osjećaja ili političkih doživljaja, već neumoljiva egzaktna stvarnost s parametrima, trendovima, korelacijama i vidljivim brojčanim negativnostima, koje ne dokazuju samo realnost sadašnjosti, već jasno najavljuju i nastavak hrvatskog demografskog slamanja u budućnosti.

Posebno i stalno dokazivanje razine demografske destrukcije koja se već sada vidi i osjeća praktički u svim djelatnostima, u svim znanstvenim područjima, granama i poljima, u svim prostorima, u svim nepozicijskim izričajima, u svim razvojnim segmentima, u svim racionalnim djelovanjima i u svim najavama hrvatske budućnosti, postaje trenutnim pozicijskim izvršiteljima problem poput noćne more koja im podiže tlak, usmjerava ljutnju te formira negaciju prema svakoj stručnoj i znanstvenoj smislenosti i naročito osobnosti.

Zov magične moći

Ideološko-nasljedni i sljedbeničko-interesni trenutni “koalicioni” izvršiteljski sustav premrežen trgovinskim savezništvom, može opušteno retorički djelovati samo u zatvorenom krugu zadivljenih istomišljenika s njihovim političkim veličinama, dok im svaki susret s racionalnošću predstavlja problem u dokazivanju logičkog, potrebnog i strateškog nacionalnog razvojnog postupanja vezanog uz demografsku problematiku. Svjedočimo tomu u praktički svim javnim predstavama neovisno o pozicijskoj razini, neovisno o obrazovnoj i spoznajnoj razini, neovisno o dokazanosti izvanpolitičkog miljea, neovisno o djelovanju u prošlosti i neovisno o logičkom i potrebnom političkom postupanju u uvjetima demografskog nestajanja hrvatske domicilne populacije velikom silinom. Podizanje ideološke zavjese prema znanstvenoj logici i prema svima koji je nastoje primijeniti stalnim dokazivanjem zakonitosti i javna negacija demografskog nestajanja preostaje jedini obrazac mirenja sa svojim zabludama, u uvjerenju kako se ipak “nema čarobni štapić” za rješavanje demografskog nestanka.



Neposjedovanje magičnosti i upravljačkog štapića postaje opće uvjerenje političkih sljedbenika kojem bez iznimke pridodaju složenost i dugotrajnost rješavanja demografskih pitanja, ali uvijek uz ista opravdavanja kako je puno učinjeno u pogledu demografske revitalizacije i kako je upravo demografska problematika najvažniji strateški cilj političkog djelovanja trenutnih hrvatskih izvršitelja. Uvjeravajući sebe, podaničko okruženje i ukupnu javnost u neupitnu ispravnost izgovorenog i dosad učinjenog, uz neizostavne najave odgovornog djelovanja i u budućnosti s velikim najavama. Odstupanja od takve retorike nema, a unisonost se izjava nastavlja neovisno o zabrinjavajućim podacima službene demografske statistike koji sustižu redovito. Potvrđuje to svaki susret s nominalnim predstavnicima izvršne vlasti na javnim skupovima, na kojima se svaka njihova izjava doživljava izvan realnosti. Dojam koji pritom ostavljaju među prisutnima u pravilu je nestručnost, nedostatak spoznaje o demografskoj problematici i uvjerenje kako se njihovo djelovanje u posebnom interesnom svijetu izvan realnosti svodi na potvrdu stranačke/partijske pripadnosti i neupitne zadivljenosti načinom upravljanja hrvatskim društvom i prostorom.

Opravdanje za mirnoću

Zato je i citirana izjava o neimanju čarobnog štapića pri novinarskom upitu o demografskoj katastrofi koju je pokazao popis stanovništva 2021. godine, iz koje je vidljivo pravo mišljenje o izvršnom djelovanju, koja jasno potvrđuje nemoć izvršnog djelovanja i koja rješenja svodi na nemogućnosti kao da nema primjera odgovornog političkog postupanja u nama susjednim zemljama Sloveniji i Mađarskoj s jasno vidljivim i mjerljivim rezultatima. Nepostojanje čarobnog štapića tako postaje opravdanje za mirnoću kojom se promatra devastacija hrvatskog društva i prostora i potvrda postavljanja njezina rješavanja u rang vrhunskih znanstvenih dohvata poput razbijanja atoma, svemirskih istraživanja, pa čak i nemogućih misija. Naravno, pritom se takvim amaterskim objašnjenjima abolira apsolutno svaka nepromišljenost, nestručnost, nedoraslost, ideološka “koaliciona” nezainteresiranost, politička pozicijska postavljenost i općenito svaka dosadašnja promašenost političkog djelovanja u interesu hrvatske razvojne demografske budućnosti i opstojnosti.

Nasuprot ili s druge strane stola stručna i znanstvena mišljenja upravo su suprotna i isključivo su vezana za pokazivanje političke volje i potrebu konačnog oslanjanja pri donošenju političkih odluka i političkog izvršnog postupanja na znanstvenu logiku i posebno na stratešku nacionalnu potrebu djelovanja. Jačina ideoloških zabluda u sferi izvršne interesne ideologije i primjene modela ostavljanja dojma u vladanju nad Hrvatskom danas ne trpi nikakve javne racionalne prigovore niti prijedloge koji dolaze izvan njihova zatvorenog ideološkog kruga, ma koliko oni bili racionalni i razvojno nužni. Nemoguće su čak i argumentirane rasprave vezane za demografsku problematiku, kao i javno vidljiva sučeljavanja stručnjaka i znanstvenika nasuprot pozicijskim, predmetno nedovoljno upućenim izvršiteljima. Kontrola je uspostavljena zahvaljujući i našoj javnoj dalekovidnici i novinarskim uslužnim namjesnicima s posebnim ulogama zaštite misli i djela političkih visina i širina.

Stvari su jednostavne

Nisu nama potrebni čarobni štapići niti su nam potrebni čarobni nositelji izvršnih pozicija, nije nam potrebna ni mistika složenosti i dugotrajnosti demografske problematike, a još manje su nam potrebne mudrolije temeljene na uslužnosti, već nam je u Hrvatskoj potrebna samo politička volja razumijevanja i postupanja. Pojednostavljeno rečeno, ne radi se o nemogućoj misiji niti posebno velikoj složenosti, već samo o političkom sazrijevanju ili samo o otklonu od interesne ideologije prema hrvatskim razvojnim potrebama.

Nije potreban čarobni štapić kako bi se u nekoliko koraka definirala nužna postupanja, a za nužna su postupanja ključne pretpostavke povratak razumu i stvarnosti, uvažavanje službenih parametara i trendova, oslanjanje na znanstvene zakonitosti, projekcije i rješenja, zatomljivanje političkih taština, sagledavanje iskustava drugih, slijed predizbornih programskih obećanja, djelovanje prema izgovorenom i u konačnici osjećaj odgovornosti prema mladim generacijama koje dolaze.

Vrijednosti se djelovanja ne mogu mjeriti isključivo prema materijalnim i interesnim postignućima ili prema dojmu koji ostavljamo prema dugima izvan Hrvatske ili prema izvršnom unutarnjem koalicijskom savezništvu, već se one vrednuju i mjere prema najvažnijem djelu i čimbeniku svakog društva i prostora, pa onda i hrvatskog – prema ljudskoj populaciji, stanovništvu, žiteljstvu, puku ili kako već nazvali najvrjedniji hrvatski potencijal.

Složenost, dugoročnost, sustavna nespremnost, dosad učinjenost, krizna uvjetovanost i slične političke opravdavajuće mantre nisu više niti mogu biti opravdanja u čekanju dobivanja ili preuzimanja čarobnog štapića. Čekajući iluziju moći u vremenu koje dolazi i ne staje, Hrvatska će se prema samo dosadašnjim demografskim trendovima (bez njihova ubrzavanja) polako i sigurno pretvarati u demografsku prazninu, zemlju imigracijskih izazova i zamjene ili supstitucije stanovništva, nekretninski rasprodanu zemlju i zemlju kojom upravljaju drugi.

Vrijeme za odlučivanje

Potvrđenu demografsku destrukciju nadopunjava kupovanje posebne hrvatske obale i još posebnijeg hrvatskog otočja, držanje na distanci hrvatskog iseljeništva i politička izvršiteljska mirnoća u pogledu “najvažnijeg strateškog cilja političkog djelovanja”. Vrijeme je, gospodo, za odlučivanje.

1. Demografsku problematiku postaviti u prvi red veličine i značenja nacionalne razvojne strategije u svim ključnim dokumentima i u temelje nacionalne sigurnosti.

2. Demografsku problematiku postaviti izvan političkih, stranačkih, svjetonazorskih, religijskih, etničkih, interesnih i sličnih okvira u nacionalni prioritet.

3. Sazvati izvanrednu sjednicu Vlade i Sabora vezanu uz demografsku revitalizaciju i opstanak.

4. Ustrojiti bazu iseljeničkog demografskog, financijskog, investicijskog, akademskog i svakog drugog potencijala.

5. Objediniti državne predmetne urede u strateški ured pri Vladi i na njegovo čelo postaviti potpredsjednika Vlade izravno odgovornog premijeru i nadređenog resornim ministrima koji bi trebali provoditi demografsku revitalizaciju.

6. Formirati znanstveni Savjet za demografsku problematiku na državnoj razini s uključivanjem svih relevantnih političkih razina.

7. Izraditi demografsku revitalizacijsku i razvojnu strategiju kao ključni dokument političkog izvršnog djelovanja.

8. Postaviti poticajne modele prema hrvatskom iseljeništvu i njihovu uključivanju u investicijske modele u Hrvatskoj.

9. Znanstvenu spoznaju pretpostaviti političkom osjećaju, interesnoj ideologiji i stranačko-partijskoj zatvorenosti.

10. Demografsku revitalizaciju odmah početi po oba revitalizacijska modela: klasičnom populacijskom modelu poticanja rađanja i selektivnom imigracijskom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI