HRVATSKI ŠEF DIPLOMACIJE: Oko svega je nastala histerija i velika nervoza u Srbiji koju nismo očekivali’

Foto: Marko Todorov/Cropix

Hrvatska se suprotstavlja revizionističkim narativima u nekim dijelovima zapadnog Balkana koji bi mogli destabilizirati regiju, izjavio je danas u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

On je nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU govorio novinarima o pokušaju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da bez prethodne diplomatske pripreme i komunikacije posjeti Jasenovac.

“To nije narativ koji odražava 21. stoljeće”

“Nismo mogli vjerovati da je uskraćivanje toga posjeta stvorilo toliku histeriju i nervozu u Srbiji”, rekao je Grlić Radman. Na upit što misli kada govori o revizionističkim narativima, Grlić Radman je rekao da se to odnosi, između ostalog, na srpskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina, koji je izjavio da zapadni Balkan može biti stabilan samo ako svi Srbi žive u jednoj državi.

“To nije narativ koji odražava 21. stoljeće i međunarodno pravo”, rekao je Grlić Radman. Ponovio je da Vučićev pokušaj dolaska u Jasenovac nije bio odgovarajuće iskomuniciran službenim kanalima.

“Treba uzeti u obzir da Vučić dolazi iz zemlje koja je početkom 90-ih bila agresor u Hrvatskoj, da je on štićena osoba, prema tome to je vrlo osjetljivo pitanje i stoga je nužno kvalitetno komunicirati kako bi se pripremio posjet”, kazao je hrvatski ministar. Rekao je da nota srpskog ministarstva vanjskih poslova, koju je otpravnica poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu odbila primiti, više govori o prošlosti, a ne o budućnosti.Facebook Comments

Loading...
DIJELI