Hrvatski sabor započeo sjednicu minutom šutnje za holokaust

Facebook

Sabor bi trebao glasovati i o dosad raspravljenim točkama.

Hrvatski sabor uobičajeno je počeo stankom. Bojan Glavašević (SDP) zatražio je stanku zbog, kako je rekao, neprimjerenog odnosa vladajućih prema žrtvama holokausta. Klub HNS-HSU pak želi govoriti o sutrašnjem Danu zaštite osobnih podatak, javlja HRT.

Nakon izlaganja, sjednica će biti nastavljena raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti svjedoka kako bi se osobama u programu zaštite omogućilo zadržavanje “prikrivenog identiteta” nakon prestanka zaštite.

Predsjednik Sabora, Božo Petrov, započeo je sjednicu minutom šutnje u počast žrtvama holokausta.  Rekao je: “Bezuvjetno osuđujemo holokaust, s nadom da čovječanstvo više nikad neće svjedočiti zločinima takvih razmjera”.

“Danas se molimo i klanjamo pred svim žrtvama koncentracijskih logora. Ono što možemo, i što smo dužni učiniti, jest obratiti pozornost na obrazovnu stranu kad se govori o ovim problematikama.”, dodao je.

Petrov je namjeravao otvoriti sjednicu, ali prekinuo ga je Bojan Glavašević u ime SDP-a. Zatražio je stanku od 15 minuta zbog “neprimjerenog odnosa prema žrtvama holokausta”.

Osobama koje su duže vrijeme u nekoj drugoj državi imale boravak, zdravstveno osiguranje, školovale se ili radile, oduzimanje “prikrivenog identiteta” nakon prestanka programa zaštite predstavljao je izniman problem i povredu  ljudskih prava, te se zbog toga pristupilo izmjenama navedenog zakona.



Sabor bi trebao glasovati i o dosad raspravljenim točkama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI