HRVATSKI SABOR RASPRAVLJAO O VISOKIM UČILIŠTIMA: Izbjeglice iz Ukrajine imat će jednaka prava prilikom upisa kao i hrvatski državljani

Foto: Cropix

Državni tajnik Ivica Šušak u srijedu je tijekom saborske rasprave najavio kako će ukrajinske izbjeglice imati jednaka prava kao i hrvatski državljani prilikom upisivanja na visoka učilišta.

“U ovom trenutku ne znamo koliko će ih se prijaviti. Vjerujem da ćemo u srpnju imati potpune podatke i s njima ćemo izaći u javnost”, rekao je.
“Hrvatska je danas nekonkurentna za studente trećih zemalja zbog viza, statusa boravka, a imamo i najskuplje zdravstveno osiguranje za studente trećih zemalja”, nastavio je.

“Studijski i stručni programi na devet sveučilišta završavaju drugačijim stručnim ili akademskim nazivom, što izaziva podsmijeh u javnosti i dovodi do problema”, kazao je kada je ukazivao na potrebu ujednačavanja akademskih i stručnih titula.

Sanja Radolović iz redova SDP-a komentirala je Rektorski zbor.

“Zašto je to uopće u ingerenciji Rektorskog zbora, a ne pod ingerencijom Ministarstva ili agencije koja provodi postupak akreditacije”, ukazala je.



Iz Kluba Socijaldemokrata Rajko Ostojić komentirao je broj stranaca koji studiraju na hrvatskim sveučilištima.

“Ne možemo ako se ne otvorimo”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI