Hrvatski paradoks: premijer Plenković po anketama je i najpopularniji i najomraženiji političar

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

HDZ nastavlja s trendom prednosti prema SDP-u

Najnovije izvješće o raspoloženju birača, koje svaki mjesec provodi agencija Promocija plus, pokazuje pokazuje nastavak trenda povećanja prednosti HDZ-a u odnosu na glavnu opozicijsku stranku SDP.

Radi se o trendu koji je započeo pred posljednje parlamentarne izbore te se uz povremene oscilacije nastavio do ovomjesečnih deset i pol postotnih bodova razlike u korist HDZ-a. Također, valja napomenuti i kako je smirivanje političke napetosti formiranjem nove parlamentarne većine utjecalo i na percepciju rada Vlade.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom srpnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 34,3 posto (prema 34 posto iz lipnja). Rejting HDZ-a nisu ugrozili ni stvaranje nove političke stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića na desnom spektru, ni formiranje nove koalicije s nekad svjetonazorski neprihvatljivim HNS-om.

SDP je pak u posljednjem mjesečnom istraživanju zabilježio pad izborne podrške te početkom srpnja bilježi izbornu potporu od 23,8 posto (prema 24,8 posto iz lipnja). Most je zadržao svoje treće mjesto sada s izborom od 6,4 posto (prije mjesec dana 7,2 posto, a prije dva mjeseca 10,2 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 6,1 posto (jednako kao i prethodni mjesec), HNS je na petom mjestu s izborom od 2,5 posto (u odnosu na 3 posto iz lipnja), a HSS je na šestom mjestu s 2,4 posto (prije mjesec dana 2,9 posto).

Oko 2 posto izborne podrške bilježe tri stranke: Stranka rada i solidarnost BM 365 (2,2%), Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića (2 posto) i Pametno (1,9 posto). Slijedi skupina od pet stranaka s izborom od oko jedan posto: IDS (1,2%), HSP AS (1,1%), HDSB (0,9%), te HSU i HSLS (po 0,7%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 3%, dok je 10,8% neodlučnih. Iz pokazatelja o međumjesečnom kretanju izborne podrške stranke su grupirane u tri skupine.Što se tiče popularnosti političara na vrhu je  hrvatski premijer Andrej Plenković s izborom od 18,8 posto. Na drugom je mjestu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 15 posto izbora. Treće mjesto drži “Nitko” (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 14,9 posto. Slijedi Anka Mrak Taritaš s izborom od 8,7 posto itd.

Zanimljivo i da vrh ljestvice negativnih političara zauzima premijer Andrej Plenković s izborom od 19,6 posto. Drugo mjesto dijele “svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 9,9 posto,a treće zauzima, pomalo zaboravljeni, Tomislav Karamarko koji bilježi izbor od 8,3 posto. Slijede ga Davor Bernardić i Zlatko Hasanbegović.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca slučaj Agrokor je četvrti mjesec zaredom zabilježio najveći izbor koji sada iznosi 33,2 posto. Na drugom je mjestu Odluka Arbitražnog suda o granici Hrvatske i Slovenije s 28,6 posto, dok je na trećem mjestu ulazak HNS-a u koaliciju s HDZ-om.

Još su tri teme zabilježile izbor veći od 3 posto: inicijativa gradonačelnika Bandića o promjeni naziva Trga maršala Tita (5,9 posto), potpisivanje ugovora s EU o financiranju izgradnje Pelješkog mosta (4,7 posto), te suđenje Zdravku Mamiću u Osijeku na kojem je Luka Modrić promijenio svoj iskaz (3,3 posto).

Svi su ostali događaji zabilježili izbor ispod 3 posto.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI