HRVATSKI DOKTOR IZ NJEMAČKE: Zaprepašten sam, ne mogu vjerovati što vidim u Hrvatskoj

ilustracija

Voditelj mikrobiološke dijagnostike Sveučilišne bolnice u Bonnu 38-godišnji doktor Marijo Parčin Dalmatinac je koji posljednjih dana pomno prati epidemiološku situacijhu u Njemačkoj, ali i u ostatku svijeta s posebnim naglaskom na Hrvatsku, svoja zapažanja iznio je pak u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

– Uz higijenske mjere, najvažniji alat u borbi protiv pandemije je brzo i efikasno identificiranje uzročnika. Prvi EU protokol za PCR identifikaciju SARS-CoV-2 virusa objavljen je krajem siječnja od strane Njemačkog konzilijarnog laboratorija za koronaviruse i ubrzo je postao dostupan svim sveučilišnim klinikama, a nakon toga i ostalim laboratorijima što je omogućilo njegovo pravovremeno etabliranje i uvođenje u rutinsku dijagnostičku praksu.

Identifikacijom prvih zaraženih osoba, Njemačka je započela provođenje izravnih epidemioloških mjera putem službi zaduženih za zdravstveni nadzor, u smislu edukacije građana, provođenja kućne samoizolacije i praćenja kontakata oboljelih osoba. Djeca su identificirana kao potencijalni super-prenosioci bolesti zbog čega je uslijedilo zatvaranje vrtića i škola, a ubrzo i dječjih igrališta i ostalih sadržaja. Na vrijeme su se identificirala žarišta epidemije i testiranje je postalo obavezno za sve rizične kontakte bez obzira na prisutnost simptoma.

Kako se SARS-CoV-2 prenosi uglavnom kapljičnim putem, uslijedila je i mjera socijalnog udaljavanja što je u praksi značilo uvođenje rada od kuće, zatvaranje restorana, kafića i svih uslužnih djelatnosti koje nisu nužne za dnevni život. Kao zadnje mjere u sklopu minimiziranja kontakata donesena je i odluka o zabrani okupljanja i druženja više od dvije osobe koje ne pripadaju istom domaćinstvu. Za sve preostale nužne kontakte zahtjeva se održavanja razmaka od minimalno dva metra među osobama uzimajući u obzir da kapljice koje produciramo kihanjem i kašljanjem, a čak i normalnim govorom, raspršavamo do 1,5 metra udaljenosti. Osobama iz istog domaćinstva je dopušteno normalno zajedničko kretanje po javnim i privatnim površinama- komentirao je ovaj liječnik osvrćući se i na zabrane zadržavanja na javnim mjestima, stroge zabrane napuštanja kuća, osim u iznimnim situacijama.

-Nažalost, teško je naći znanstvenu utemeljenost o doprinosu takve vrste zabrana u širenju respiratornih virusnih infekcija, teško je ustvari reći koliko je mjera dovoljno. Puno je mjera vođeno strahom i logikom: ako sad ne uradimo ništa, vrijeme koje prođe nikad nećemo moći nadoknaditi. Ukoliko je narod dovoljno informiran o važnosti socijalnog distanciranja i pridržavanja dvometarskog razmaka, smatram to već dovoljnim, ali ako brojevi unatoč mjerama i dalje rastu, treba razmisliti o uzroku. Mogu biti dva: ili stvarni broj inficiranih značajno odstupa od dokazanih infekcija prije započetih mjera ili građani ne poštuju pravila socijalnog distanciranja. Svrha svake epidemiološke kontrole je imati pravovremenu sliku stanja, a ona se može postići samo brzim i efikasnim testnim kapacitetima- komentira Parčin te dodaje:



– Dosta se hrvatskih političara i javnih osoba prijašnjih dana pred kamerama pojavilo noseći medicinske zaštitne maske. Neki od njih su imali i FFP3 zaštitne maske, što je apsolutni apsurd cijele situacije. FFP3 zaštitne maske nemaju što radit na licima javnih osoba niti svih onih koji se pokazuju pred kamerama. Ta maska je namijenjena samo situacijama kada ste u izravnom kontaktu s potencijalno zaraženim osobama.

Svi koji posjeduju FFP3 maske, trebali bi ih proslijediti osobama i ustanovama kojima su one zbog izravnog kontakta s potencijalno zaraženim osobama potrebne, znači medicinskom sektoru koji je redovito izložen virusu i riskira da će ga zaraženi pacijent direktno zakašljati, recimo u situaciji kada se uzima bris ili vadi krv prilikom čega je nemoguće održavati propisani razmak od dva metra. Ljudima koji se šetaju po otvorenom zraku i pridržavaju se mjera socijalnog distanciranja, ta vrsta zaštite je apsolutno bespotrebna.

Velika je kulturološka razlika između nas i Kineza, dok Kinezi nose maske iz poštovanja prema drugome, mi ih nosimo uglavnom iz potrebe za samozaštitom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI