HRVATSKE GENERALE PODRŽALI GENERALI BiH! ‘Bljesak je bila legitimna operacija, nema pravne osnova za zapovjednu odgovornost’

Foto: Avaz

Članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine reagirali su povodom zamolnice Tužiteljstva BiH koje je poslalo hrvatskom Ministarstvu pravde sa zahtjevom za krivično gonjenje 14 hrvatskih generala.

“Danas su umirovljeni generali Vojske Republike Hrvatske održali sastanak sa premijerom Plenkovićem. Bez obzira na sve, ovaj sastanak u Vladi Hrvatske, je državnički potez gospodina Plenkovića. Sada je lopta u dvorištu Republike Hrvatske i sigurno je da će uslijediti određene aktivnosti i ne treba biti puno pametan pa zaključiti, da će lopta biti vraćena u Sarajevo”, kažu generali BiH.

Podsjetimo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je uputilo zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju 14 zapovjednika HV, koje tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja Hrvatske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice prilikom čega je smrtno stradalo više civila.


“Namjera Tužiteljstva Bosne i Hercegovine nam nije dovoljno jasna. Da li će vojni autoriteti, generali, i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini biti kolateralna šteta, tek ostaje da vidimo. Očigledno je da su i bosanskohercegovački i hrvatski generali ‘ubačeni u arenu’. Pitamo se da li ćemo mi zajedno sa kolegama iz Hrvatske, platiti fakturu loših i neprimjerenih odnosa Predsjednika Hrvatske prema državnim institucijama Bosne i Hercegovine, te značajno hladnih odnosa dvije vlade?”, pitaju se generali susjedne zemlje.

Bilo kako bilo, kažu, “dvije države imaju razlog za brigu i obavezu za brzu pravnu i političku reakciju”.“Naše mišljenje je da je Operacija HV “Bljesak” bila legitimna vojna operacija i želimo vjerovati da je provedena u skladu sa međunarodnim ratnim pravom i da u tom konkretnom slučaju nema pravnog osnova za zapovjednu odgovornost navedenih 14 generala”, navode u priopćenju iz Udruženja generala BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI