Zoran Klarić: Broj jedinica općina i županija nema veze s njihovom učinkovitošću, najefikasnije su male županije na sjeveru Hrvatske

Zoran Klarić, znanstveni savjetnik u Institutu za turizam, rekao je da sva istraživanja koja je radio pokazuju kako broj jedinica općina i županija s njihovom učinkovitošću nema veze, osobito kada je riječ o županijama.

“Hrvatske općine možda jesu nešto manje nego što bi trebale biti, međutim, u Europi je praksa različita, a Hrvatska je u sredini. Po meni, rezanje općina bi moglo donijeti i štetne posljedice”, rekao je.

Kaže da se mnoge male općine ponašaju racionalno. Što se tiče učinkovitosti, najefikasnije su male županije na sjeveru Hrvatske – Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, a potom slijedi Varaždinska županija, kaže Zoran Klarić.

Kaže da imamo situacije da se u općinama zapošljavaju ljudi na radnim mjestima koja nisu potrebna. “U Međimurskoj županiji, primjerice, je taj broj znatno manji nego u bogatim primorskim županijama. Kada bi sve županije zapošljavale kao Međimurska, broj ukupno zaposlenih u javnom sektoru bio bi manji od 50.000,” istaknuo je.

“Ukidanje županija i općina nije reforma”

“Po vokaciji sam geograf – bavim se prostornim pitanjima. Ukidanje županija i općina nije reforma. Ovako velike županije, pa čak i općine, imaju gotovo sve razvijene zemlje, dok ove velike općine su zadržale samo bivše socijalističke zemlje.



Prema tome, najbolji način je transparentnost. Ako je sve transparentno, mogućnosti za muljanja su manja. Država se tu pokazuje kao neučinkovita. Ako u jednoj općini trebate imati 4 zaposlena, onda ih ona ne može imati 10. Ali kod nas se to može.”

Ponovno je istaknuo da sva istraživanja koja je radio pokazuju da se situacija u Hrvatskoj razlikuje od županije do županije. Dok je na sjeverozapadu zemlje 4 do 5 posto zaposlenih u javnoj upravi, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska i Vukovarska županija imaju preko 14-15 posto zaposlenih u javnoj upravi, prenosi N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI