ŽIVOTOPIS HDZ-OVOG MINISTRA OBRANE: U službenoj biografiji ne navodi ni dan rada u realnom sektoru

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Međusobne optužbe i verbalno čašćenje između vhovnog zapovjednika i ministra obrane traje već treći tjedan.

Nastavak je to prepucavanja i netrpeljivosti između premijera Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića koje traje od početka predsjednikovog mandata.

Podsjetimo, situacija se zakuhala umirovljenjem brigadira Elvisa Burčula, a naglo eskalirala nakon što je Milanović po zapovjednom lancu, preko načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, izbacio ministra Maria Banožića iz protokola te mu zabranio obraćanje na svečanosti prisege nove generacije ročnika.

U međusobno prozivanje spadaju i Milanovićeve izjave o Banožićevoj karijeri. U više navrata predsjednik je ministra nazvao HDZ-ovim činovnikom ili administratorom, a govorio je i da Banožić nikada u životu prije funkcije ministra nije radio ništa vrijedno spomena, kao i da ministar obrane svu lojalnost duguje premijeru Plenkoviću i županjskom HDZ-u. Važnost Banožića kada predstavlja Hrvatsku u Bruxellesu usput je usporedio s važnošću “predstavnika autoškole iz Šumadije”.

No, kakva je uistinu biografija ministra Banožića?



Banožić je prvi posao, prema službenoj biografiji na stranicama vlade, imao – u županiji. 2005. je dobio posao u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao stručni suradnik.

Od 2009. do 2019. radio je kao voditelj odsjeka turizma, također u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

2010. dogurao je do mjesta pomoćnika pročelnika. Pogađate, također u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od 2010. do 2013. Banožić je bio pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju.

2013. dogurao je do mjesta pročelnika, i to pročelnika pravnog odjela za turizam i kulturu. U istoj županiji. Nije se dugo zadržao u tom odjelu pa je iste godine postao pročelnik drugog odjela Vukovarsko-srijemske županije, Upravnog odjela za turizam i kulturu.

I tamo je ostao samo par mjeseci pa je iste 2013. godine promijenio i treći odjel i došao do nove pročelničke pozicije u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovog puta postaje pročelnik Stručne službe za unutarnju reviziju.

2014. godine Banožić se odlučuje na vrtoglav zaokret u karijeri. S mjesta pročelnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji prelazi na mjesto pročelnika u Gradu Vinkovcima. Od 2014. do 2017. tako je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam u Vinkovcima.

2018. postaje predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje ostaje do 2019. godine kada ulazi u vladu.

Dakle, Banožić u službenoj biografiji nema naveden niti jedan dan radnog staža u realnom sektoru. No, zato je s 26 godina dobio posao u županiji, čime mu je trasiran put sve do ministarske pozicije.

Banožić je 2019. godine prvo postao ministar državne imovine, a onda, nakon izumiranja tog ministarstva, na poprilično iznenađenje javnosti postaje ministar obrane na čijem čelu nasljeđuje generala Damira Krstičevića, bez ikakvog ranijeg doticaja s vojnim sustavom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI