Zidarević: Volim ravnopravnost i zalagat ću se za ravnopravnost svih, ali ne u svojoj kući

Prvi je u Hrvatskoj, kao državljanin Srbije, sklopio životno partnerstvo u rujnu 2014., a temeljem toga, jučer dobio i hrvatsko državljanstvo. Aktivist za ljudska prava Ivan Zidarević gostovao je u večerašnjem Pressingu.

“Sve ove godine bio sam veći Hrvat od Hrvata, trudio sam se da budem fin, kvalitetniji od drugih”, opisao je proces dobivanja državljanstva, objasnivši da se trudio, među ostalim, razvrstavati smeće i prelazi cestu preko zebre. Dodao je da je sve ove godine bio vrlo agilan.

Polaganje ispita iz hrvatskog jezika mu, kaže, nije bilo teško. “Ispit je bio pro forme.”

A kako je uopće došlo do odluke da se zbog ljubavi preseli iz Beograda u Zagreb, brzo su, kaže, dečko i on shvatili da žele živjeti zajedno. “Srbija nije bila opcija – ili čekamo zakon u Hrvatskoj ili selimo u neku treću zemlju”, prisjetio se Zidarević tadašnjih opcija.

Njegov partner nije sklon javnim istupima – sve podržava, ali neće izaći javno, ističe. “Meni je čudno kada bih ja dao intervju, on bi bio ljut zašto iznosim našu intimu. Trebalo mi je vremena da shvatim da je svaki moj istup u javnosti zapravo i njegov”, rekao je, dodavši da mu je partner podrška jer on sve što radi – radi za opće dobro.



“Vidjet ćemo poslije emisije čeka li me doma”, našalio se potom.

Kazao je da s partnerom, koji je ujedno i Hercegovac, nema razilaženja u političkim stajalištima, dok u svjetonazorskima ima. “Skoro krv sam dao za Istanbulsku konvenciju. Volim ravnopravnost i zalagat ću se za ravnopravnost svih, ali ne u svojoj kući”, poručuje Zidarević.

Dvostruka manjina u Hrvatskoj – i gay i Srbin

Kaže kako nikad nije imao problema zbog toga što je homoseksualac i Srbin iz Srbije koji živi u Hrvatskoj. “Nisam osjetio nijedan oblik diskriminacije. Kada sam dobio boravak, u roku od mjesec dana pronašao sam posao. Sada radim treći posao. Ohrabrujem ljude da budu ono što jesu.” Ipak, dodaje da on živi u Zagrebu.

“Ima istine da, što više idete javno, ako netko krene rukom na vas, promislit će dva puta. Svaki moj istup, iako me izlaže, u isto vrijeme me i štiti, barem pred institucijama”, rekao je.

Situacija u Srbiji

U Srbiji je, kaže, puno teže biti dio LGBT zajednice jer nema zakonodavnog okvira. Potom se osvrnuo na premijerku Anu Brnabić, prvu ženu i prvu deklariranu LGBT osobu na čelu srpske vlade, za koju kaže kako nije imala legitimitet kao premijerka.

“Ona je tu bila kao pamflet za EU, ne za Rusiju. Mogla je izmijeniti sve zakone, ništa nije napravila. Ostat će upamćena da je bila premijerka Aleksandra Vučića.”

Dotaknuo se i predsjednika Aleksandra Vučića.

“U Srbiji je, otkad je on na vlasti, imate orvelovsku ’84. Čovjek je uzurpirao skoro sve medije. Diobu vlasti sveo je na jednog čovjeka, određuje od toga tko će biti premijer do predstavnika u vašoj zgradi”, prokomentirao je aktivist za ljudska prava Ivan Zidarević, piše N1..

Facebook Comments

Loading...
DIJELI