ŽENA KOJU JE TUĐMAN VOLIO CIJELI ŽIVOT! Tko je samozatajna Vanja Morić?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premda je o svojem privatnom životu rijetko progovarao, saborski zastupnik HDZ-a i sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman cijeli je život volio jednu ženu, tajanstvenu Vanju Morić s kojom je živio sve do smrti.

”Moj muž je doista izuzetan čovjek. Malo takvih ljudi vidim oko sebe. Mi smo ipak odgojeni u sustavu vrijednosti u kojem su mnoge stvari bile mnogo čvršće definirane. Kad nas i nisu kršćanski odgajali, poštivalo se deset Božjih zapovijedi, bez izuzetka”, ispričala je u jednom od rijetkih intervjua Tuđmanova supruga Vanja opisujući svojeg supruga kao osobu koja nastoji nikoga ne povrijediti.

Pokojnog Tuđmana njegova je Vanja opisivala i kao tvrdoglavog, a u isto vrijeme obzirnog čovjeka, koji ju je osvojio svojom skromnošću. Tuđmanova supruga porijeklom je s Brača, a ovaj bračni par zajedno je odgojio dvije kćeri Ninu i Ivanu. Zanimljivo je kako ovaj bračni par povezuje i prilično sličan životni put, i jedno i drugo rođeni su u Beogradu, a početkom šezdesetih dolaze u Zagreb gdje su završili gimnazije pa i isti fakultet, dok je ona studirala sociologiju i etnologiju, Miro je na Filozofskom studirao filozofiju i sociologiju.

Upoznali su se u pauzi predstave ‘Na rubu pameti’.

“Išli smo u četvrti razred gimnazije i upoznao nas je jedan zajednički prijatelj. Kasnije smo se sretali tu i tamo, ali intenzivnije smo se počeli družiti na fakultetu. Miro mi je bio najbolji prijatelj. Njemu sam povjeravala svoje tajne. Oboje smo imali nekih svojih ljubavi. A onda je prijateljstvo preraslo u ljubav”, priznala je Vanja u navedenom intervjuu.Obitelj je živjela u stanju Vanjinih roditelja na zagrebačkom Jelačićevom trgu te su se uzajamno podržavali i gradili karijere. Vanja je prvo radno mjesto dobila u Sekretorijatu za informacije Izvršnog vijeća Sabora gdje je analizirala pisanje tiska, radila sažetke i drugi posao koji je nalikovao novinarskom.

U toj se instituciji zadržala do 1992. godine nakon čega postaje glasnogovornica u Ministarstvu vanjskih poslova, nakon čega se 1996. godine pokušala okušati u diplomatskom poslu pa je tako na sugestiju Mate Granića četiri godine provela u hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani gdje joj je naređeni bio Ivica Maštruko.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI