ŽENA KOJU JE MILANOVIĆ ZABORAVIO? Godinama se bori za ravnopravnost spolova

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

”Ne znam tko je ona”, tim je riječima predsjednik Zoran Milanović progovorio o pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić koja je ovu dužnost obnašala i u vrijeme dok je on kao predsjednik Vlade rukovodio državom.

Ljubičić je podsjetimo reagirala nakon što je predsjednik države saborske zastupnice Marijanu Puljak i Daliju Orešković proglasio samodopadnim narikačama, kada su postavile ploču Ured predsjednika na zgradi kluba u Slovenskoj ulici. Klub je to u koji je i sam predsjednik zalazio prije uhićenja čelnog čovjeka Janafa Dragana Kovačevića koji je ondje okupljao uglednike.

“To puno govori o njemu u periodu kad je bio premijer i primao četiri godine izvještaje Ureda pravobraniteljice i podržavao takva izvješća koja su slana u parlament i koja su podržavana. Djela govore za sebe i sve organizacije civilnog društva koje se javljaju, dovoljno govore koliko je ova institucija napravila po pitanju ravnopravnosti i otvorila pitanja u područjima o kojima se nije dovoljno govorilo. U ovih osam godina mog mandata prošle su tri vlade i bila su tri saziva sabora, tri ureda predsjednika, sve smo te institucije opsluživali s informacijama koje se nalaze na jednom mjestu za slaganje njihovih izvješća, govora i aktivnosti na međunarodnoj i regionalnoj razini. Ne bih htjela govoriti o tome koliko je institucija pravobraniteljice napravila u posljednjih nekoliko godina, mislim da djela govore dovoljno”, rekla je Ljubičić za N1 komentirajući ovaj Milanovićev istup.

Inače, Ljubičić je na svoju poziciju došla u listopadu 2011. godine kao nasljednica Gordane Lukač Koritnik, a za pravobraniteljicu ju je tada predložila HDZ-ova lada na čelu s Jadrankom Kosor. Zanimljivo je kako su je desne udruge prozivale u vrijeme referenduma o braku tvrdeći kako je izašla izvan svojih oblasti zauzevši poziciju protiv ustavne zaštite braka te podržavajući Milanovićevu Kukuriku vlast i njoj bliske nevladine udruge.

Prije no što je preuzela ulogu pravobraniteljica Ljubičić je bila savjetnica, načelnica odjela u Vladinu Uredu za ljudska prava. godinama je bila savjetnica, šefica odjela i pročelnica Ureda tajnika Ministarstva obrane, a tri godine radila je kao pravna savjetnica u trgovačkom poduzeću – stranom predstavništvu u Zagrebu.



Radnu karijeru počela je kao pripravnica na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Uloga pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jest da djeluje neovisno i samostalno prateći provođenje zakona i propisa koji se odnose na ravnopravnost spolova o čemu minimalno jednom godišnje podnosi izvješće Saboru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI