ZABORAVLJENE RIBIĆEVE MALVERZACIJE! Pitanje na koje nikad nije ponudio odgovor

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Godinama je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić tvrdio kako živi kao podstanar, no u medije je dospjela informacija o njegovoj luksuznoj vili na predjelu Gornje Vrapče koju su mu prodale tvrtke koje godinama za sindikat rade milijunske poslove. Nekadašnji direktor tvrtke Metatron Domus Zoran Kovač dao je pozajmicu kako bi firma Talaria kupila zemljište na kojem je izgrađena Ribićeva kuća, a danas uredno posluje sa sindikatima i prodaje im stanove preko svojih tvrtki.

U ovoj pomalo spetljanoj priči pojavljuje se i ime Kovačeve sestre Ane, a prema podacima s internetske stranice Talarije radi se o agenciji specijaliziranoj za prodaju luksuznih nekretnina i dugoročan najam. Saznalo se uz to i kako je Ribić svoje luksuzno zdanje kupio prije šest godina po cijeni od 90 tisuća eura, a u svega pola godine isplatio je puni iznos i to po svemu sudeći u gotovini, dok je kredit podigao naknadno, nakon pozamašne uplate moguće i za obnovu nekretnine.

Sve je dakle po pitanju nekretnine manje više jasno, no nejasnoća jest to od kuda ovom sindikalistu toliki novci?

Pitanje je to na koje Ribić za sada ne nudi odgovor baš kao što je godinama poput ostalih kolega sindikalista odbijao otkriti kolika mjesečna primanja ostvaruje. Sindikati u Hrvatskoj po svemu sudeći djeluju bez adekvatnog nadzora, premda se u javnosti nerijetko pojavljuju. Ribić je prema nekim ranijim podacima godinama imao plaću od oko 15 tisuća kuna, a za sindikalni stan izdvajao je oko 700 kuna, međutim nikada nije otkriveno koliko troši na besplatno gorivo pošto se godinama vozi u službenom automobilu. Od članarina se na račun Ribićeva sindikata na godišnjoj razini slije više od sedam milijuna kuna, što bi bilo preko pola milijuna kuna mjesečno.

Svojevremeno se Ribića problematiziralo zbog prozivki koje je na njegov račun iznosio poznati bloger Marko Rakar koji je problematizirao malverzacije s velikim novčanim posudbama pitajući se kako je takvo nešto zakonskii moguće. Institucije u Hrvatskoj nikada nisu ponudile odgovore na ta Rakarova propitkivanja premda se radilo o ciframa koje su prelazile 40 milijuna kuna. Ribić nikada nije objasnio kome je i zašto posuđivao ogromne novce uz smiješno male kamate. Inače, uz Ribića jedan od najpoznatijih sindikalista svakako jest prvi čovjek Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec s plaćom od oko 20-ak tisuća kuna, uz to Mihalinec dobiva i pozamašnu godišnju naknadu u iznosu od 18 tisuća kuna koja se odnosi na prijevoz pošto na svoje radno mjesto u Zagrebu dolazi iz Varaždina.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI