VIDOVIĆ-KRIŠTO ODLUČILA ZGAZITI MIRANDA MRSIĆA: ‘Da je bivši denuncijant Mrsić u Njemačkoj ili Poljskoj, nigdje ne bi mogao raditi’

Svaki njezin javni nastup popraćen je lavinom reakcija, saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto vrlo se brzo snašla na svojem novom radnom mjestu pa se tako u središtu pozornosti našla zbog nenošenja maske, no domaći analitičari i medijski predstavnici u njoj su uz ostalo prepoznali i novu heroinu hrvatske desnice, pripisujući joj kontroverznost. Dok se Krišto etiketira kao kontroverzna, dežurne udruge za zaštitu ženskih, ljudskih i inih prava šute, no izgleda da novoj saborskoj zastupnici takav oblik zaštite nije ni potreban. Ona je žena koja itekako zna lupiti šakom o stol, izboriti se za sebe i svoju poziciju i učinila je to više puta.

Tako je, primjerice ostao upamćen njezin nastup na javnoj televiziji zbog kojega je studio napustio PR stručnjak Krešimir Macan, čiju je neovisnost ova novinarka dovela u pitanje, podsjećajući da ga je angažirao premijer Plenković. Kad je riječ o angažmanu, Krišto se angažirala u sabornici pa tako otvara teme o kojima se posljednjih godina šutjelo, ne libi se prozvati medije, bez dlake na jeziku govori o pravima nacionalnih manjina problematizirajući njihov opseg, ona je ta koja protestira, sudjeluje na kojekakvim tribinama, ali i za saborskom govornicom, za kojom je “prodrmala” Milorada Pupovca, pitajući ga za sudbinu dr. Šretera. Slagali se s njom ili ne, Karolini Vidović-Krišto teško je osporiti da je spregu i funkcionalnost politike i medija pohvatala vrlo brzo, možda ponajbolje od svih svojih kolega, neovisno o ideologiji. Vrlo je inteligentno procijenila kako se dobar političar ne može svidjeti svima te je precizno odabrala publiku kojoj se obraća, i premda je mediji nastoje komparirati s osebujnim Ivanom Pernarom, dojam je njezinih simpatizera da ona nastupa odmjerenije, preciznije i u stilu dame koja se neće pokolebati i posustati u iznošenju onoga što smatra ispravnim.

Oštre izjave

To potvrđuje privatna tužba koju je uz posredovanje svojeg odvjetnika Zvonimira Hodaka podigla protiv Miranda Mrsića, bivšeg saborskog zastupnika, nekadašnjeg SDP-ovca i ministra rada koji je, napuštajući partijske redove, bezuspješno pokušao formirati Demokratski savez, stranku koja je trebala okupiti ljevičare, međutim, sve je ostalo na planovima. Dok se Mrsić borio za svoj parlamentarni status, s Karolinom Vidović-Krišto gostovao je krajem lipnja na tribini održanoj u zagrebačkom Novinarskom domu, gdje se posebno osvrnuo na nastup i izjave ove poznate novinarke, no u tome je izgleda ipak prešao granicu.

“Osim iznošenja svojih stavova, ovdje smo čuli jasne nacionalsocijalističke stavove gospođe Krišto, da bi naciju dizala u nebesa, a Srbe na vrbe”, ustvrdio je Mrsić, koji je potom odgovorio na pitanje novinara o tome što će biti ako ga Vidović-Krišto kazneno prijavi s obzirom na to da je izjavio da bi ona ubijala ljude zbog njihove pripadnosti. Mrsić je nastavio po svome: “Gospođa Krišto je tijekom foruma HND-a na temu statusa novinara u hrvatskom društvu vrlo jasno rekla da Jasenovac ne postoji, zanijekala je holokaust te je veličala ustašku i nacističku ideologiju koja je ubijala ljude zbog vjere, ubijala je žene i djecu”, izjavio je donedavni zastupnik kojeg je Vidović-Krišto odlučila tužiti, prilažući kao dokaz uz ostalo i videosnimke na kojima se vidi što je Mrsić govorio. Te je riječi saborska zastupnica shvatila kao klevetu pa je, koristeći zakonske mehanizme, odlučila djelovati. Međutim, ako je suditi po njegovim izjavama za domaće medije, on ostaje pri svome. “Ta ideologija danas u Hrvatskoj ne smije imati prostor za djelovanje, posebno ako želimo da se naša država razvije u moderno, demokratsko društvo koje potiče jednakost, solidarnost i međusobno razumijevanje. Također, gospođa Krišto je krivo informirana što sam točno rekao jer je nakon svog govora mržnje i nijekanja povijesnih činjenica naprasno napustila forum koji je trebao biti podrška novinarima koji su, nažalost, nezaštićeni jer ne postoji kolektivni ugovor, a prekarni rad je pošast koju treba eliminirati”, poručio je Mrsić u izjavi u kojoj se dotaknuo obiteljske mirovine i njezinih navoda kako se njegova supruga okoristila proračunom u milijunskim iznosima.



“Ni moja supruga ni cijela moja obitelj nije iz državnog proračuna uzela ni lipe niti je bila dužna. Gospođa Krišto se referira na spor između HZZO-a i američke farmaceutske kompanije Shire koji je riješen izvansudskom nagodbom. Gospođa Krišto, s obzirom na to da je zaposlenica HRT-a, novinarka po struci, trebala bi bolje provjeravati točnost informacija prije nego što ih, bez ikakve osnove, iznese u javnost. Cijeli, detaljan spis o navedenom sporu postoji na mrežnim stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, gdje izrijekom stoji kako nije postojao sukob interesa te se savjetovalo, primarno, HZZO-u da spor riješi izvansudskom nagodbom”, objasnio je Mrsić, a o napadima i prijetnjama još početkom ljeta govorila je i sama Krišto, referirajući se baš na spornu tribinu.

Nepoznati doktor

“Mirando Mrsić izjavio je bez ikakve osnove kako imam ekstremno desničarske stavove te kako bih ubijala ljude zbog njihove narodne i vjerske pripadnosti. Zbog te grube izmišljotine i klevete odvjetnički ured Zvonimira Hodaka pokreće kazneni postupak protiv Miranda Mrsića”, najavila je Vidović-Krišto još tada nadovezujući se na ovu izjavu svjedočenjem jednog uglednog zagrebačkog liječnika.

Mrsić je prema Krišto, koja se poziva na tog neimenovanog doktora, bio denuncijant u službi jugokomunističke partije. “Taj ugledni zagrebački liječnik svjedoči kako ga je za vrijeme njihovih zajedničkih studentskih dana Mrsić prijavio Komunističkoj partiji zbog izgovorene riječi. Tako je kao student završio na ispitivanju zbog izgovorene hrvatske nacionalne misli i imao je zbog toga problema”, rekla je novinarka i saborska zastupnica koja smatra da sr takvi poput Mrsića u Njemačkoj ili Poljskoj ne bi mogli baviti javnim radom ni biti ministri. Tko je u ovoj zamršenoj političkoj priči u pravu, a tko u krivu, na koncu će, čini se, odlučivati sud, a Vidović-Krišto evidentno nema namjeru popustiti i propustiti priliku da se isprofilira kao heroina desnice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI