(VIDEO) ‘Hrvatskom već 76 godina vlada jedna partija, ostali smo zarobljenici sustava koji je izmislio bravar iz Kumrovca!’

Povodom novog Zakona o elektroničkim medijima kojim bi se prema tvrdnjam parlamentarne oporbe, ali i većine nezavisnih intelektualaca, ozbiljno ograničila sloboda govor, u Bujici na Z1 televiziji je gostovao Ratko Cvetnić, pisac i branitelj koji inaće rijetko istupa u medijima.

“S pojmovima ‘pozivanje na nasilje’ ili ‘govor mržnje’ dobivamo ogroman pojas u kojem se javlja arbitrarno ponašanje vlasti, a u tu svrhu i jedna prenormiranost… U Zakonu postoji cijeli niz tzv. gumenih članaka, koji se mogu razvlačiti onako kako zakonodavcu paše. Tu se postavlja pitanje, gdje je trodioba vlasti, no, možemo postaviti i protupitanje; a kada smo mi to uopće živjeli u trodiobi vlasti i kada je partija to dopuštala? Nikada!”, rekao je Cvetnić, naš ugledni pisac i dobitnik čak dvije nagrade ‘Đalski’, autora hitova ‘Polusan’, ‘Povijest instituta’, ‘Blago u dvorištu’ i već spomenutog romana ‘Kratki izlet’.

Jugoslavenski nacionalizam?

Naime, nije ga iznenadio ni pokušaj kriminalizacije čak i pojma nacionalizam, kakvom smo već svjedočili u komunističkoj Jugoslaviji.

“U Jugoslaviji je pojam nacionalizma bio izjednačen s pojmom šovinizma. Vi ste imali hrvatski nacionalizam, imali ste albanski nacionalizam, imali ste srpski nacionaliza, no, ja se ne sjećam da sam ikada čuo za izraz jugoslavenski nacionalizam… Postojao je pojam unitarizma. Nacionalizam je uvijek bio proskribiran u smislu narušavanja ili podrivanja temelja nekakvog zajedničkog “izma” koji nije imao svoje ime, a koji danas, u okvirima nove socijalističke internacionale koja vlada Europom, možemo najbolje shvatiti kroz pojam suverenizma ili suverenističkih politika. To je drugi način da se optuže zemlje poput Mađarske ili Poljske, za ono što provode i za način na koji se odnose prema Europskoj uniji…”.Velika koalicija – ponovno ujedinjenje u jednu izvornu partiju

“Imali smo partiju koja je od ’45. suvereno vladala našim geografskim, političkim i kulturnim prostorom, godine ’89. povjerovali smo da se ona raspala, međutim, to naprosto nije bilo točno,” tvrdi poznati pisac: “Ona se samo rastrojila i rastavila na svoje sastavne dijelove, a ti sastavni dijelovi su ono što pravi komunist nikad ne bi priznao – nacionalni dijelovi. Rastrojila se na taj način da su Srbi pobjegli u svoj nacionalni program, prema Miloševiću, Hrvati iz te partije pobjegli u svoj nacionali program Tuđmanu, a u Savezu komunista Hrvatske, današnjem SDP-u, ostali  su Jugoslaveni.”

Cijela povijest hrvatskog parlamentarizma nije ništa drugo nego koaliranje između tih triju partikula, koje se u okviru Hrvatskoga sabora, kroz različite koalicije uspijevaju povezati – nastavio je Ratko Cvetnić.

“Najčešće su Hrvati i Srbi pozicija, a Jugoslaveni opozicija. Ponekad su Srbi i Jugoslaveni pozicija, a Hrvati opozicija… Nije isključeno da u slučaju bilo kakve ugroze nad takvim sustavom vladanja, dođe do onoga što zovemo ‘velikom koalicijom’, a što bi se moglo nazvati ponovnim ujedinjenjem u izvornu partiju!”

Plenković – izvrsni tehnolog vlasti, bez ikakve ideje i vizije

“Plemeniti pokušaji intelektualno, politički, moralno i nacionalno iznimno osviještenih i kvalitetnih ljudi, nisu imali šanse protiv takvog sustava,” smatra Cvetnić.

Partija i 76. godinu, prilično suvereno gospodari Hrvatskom.

“Mi se možemo sprdati s Plenkovićem, ali taj čovjek je izvrsni tehnolog vlasti i u mnogim je elementima svoje tehnologije impresivan, ako zanemarimo jednu važnu činjenicu – da nema nikakve ideje i vizije!”

Prema predsjedniku Tuđmanu, naročito u romanu ‘Kratki izlet’, Cvetnić je bio prilično kritičan – pa čak i zločest, no, danas kaže da to nije bilo pravedno.

Smatrao sam da je Tuđman prepreka da Hrvatska postane fina, građanska, uljuđena i uređena europska država, kakvu smo svi mi iz građanskih i malograđanskih obitelji čekali, čekajući da se raspadne komunizam, za koji smo znali da će se prije ili poslije raspasti… Vjerovali smo da ćemo se – kad se, kako je rekao Stepinac, ta utjelovljena laž raspadne – vratiti u okvire neke fine, srednjoeuropske, uređene, civilizirane, lagano konzervativne zemlje, no, to je bila zabluda jer takav svijet kakav smo sanjali, nikada nije postojao u Hrvatskoj!

“Smatrao sam da je Tuđman prepreka, no, ubrzo sam počeo shvaćati da je on zapravo bio naša povijesna sreća,” iskren je Ratko Cvetnić: “Nedostižnu, doživotnu prednost pred političkom konkurencijom dala mu je činjenica da je kao povjesničar i čovjek stare nomenklature, koji želi graditi državu, shvatio da je mora graditi s partijom. Država se u našem slučaju ne gradi s Vladom Gotovcem, država se gradi s Manolićem… To je teško podnijeti, ali je to elementarna tehnološka istina, koja se ne mora sviđati ni meni ni vama, ali je to naprosto tako.”

Kumuniste su na vlasti zamijenili globalisti, a zapravo su svi ti likovi isti – složio se Cvetnić s voditeljem.

“Mi nemao drugih tehnologa vlasti, osim onih koje smo naslijedili po biološkoj liniji… U zabludi je bio cijeli jedan naraštaj, cijela klasa, veliki krug ljudi, koji su 70-tih i 80-tih intenzivno proživljavali i željeli promjenu životnih okvira u Hrvatskoj. Na kraju smo ostali zarobljenici onog sustava, kojeg je izmislio jedan bravar iz Kumrovca.

Cijelu emisiju pogledajte u videu:

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI