USTAVNI SUD ODREĐUJE SUDBINU STOŽERA: Ako se dokaže da su ‘ništa’, država plaća odštete zbog njihovih mjera!

Jesu li odluke Stožera usklađene s Ustavom pitanje je na koje je teško dati jednoznačan odgovor. No, nakon sjednice Ustavnog suda koja započinje danas u 10 sati trebali bi dobiti barem neke odgovore.

Naime, Ustavni sud danas će raspravljati o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Podnesen je ukupno 31 zahtjev o ustavnosti odluka Stožera, a raspravljat će se, za početak, o ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje su Božinoviću i društvu dale ovlasti da donose mjere koje zadiru u ustavna prava građana.

Kad se to raspravi, preispitat će se ustavnost pojedinačnih odluka Stožera (naravno, samo onih za koje je došao prijedlog za ocjenu ustavnosti, a koje se, između ostalog, odnose na nošenje zaštitnih maski, pitanje saomoizolacije, fizičke distance, radnog vremena…

Oni koji smatraju da Stožer nije imao ovlasti upozoravaju da je svaka odluka koja zadire ustavna prava građana trebala biti službeno potvrđena u Saboru, i to dvotrećinskom većinom. Svojedobno je čak i predsjednik Zoran Milanović podupro ovu tezu drsko izjavivši  da je stožer ‘zapravo ništagrupa anonimnih ljudi koji upravljaju vašim životima‘.

Ukoliko takvima Ustavni sud da za pravo i sruši neku od odluka, moglo bi se otvoriti drugo pitanje – ono naknada štete zbog nezakonitih odluka Stožera. Ipak, novac oštećenima neće ‘padati s neba’. Ako bi se zaista donijela odluka da je Stožer, tj.država, postupio nezakonito, svi koji se smatraju oštećenima bi u redovitom sudskom postupku trebali dokazati da su baš zbog odluke države pretrpjeli štetu.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI