Umrla bivša zastupnica HSLS-a i državna tajnica Dorica Nikolić

YouTube

U stranci su potvrdili ovu tužnu vijest

Dugogodišnja članica HSLS-a, bivša saborska zastupnica i državna tajnica Dorica Nikolić preminula je u 72. godini U stranci su potvrdili ovu tužnu vijest. Jako su potreseni smrću Dorice Nikolić, a u petak će se i službeno obratiti javnosti, javlja Dnevnik.hr.

Rođena je 19. svibnja 1948. u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu. Odrasla je u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Njena prabaka bila je jedna od prvih poduzetnica u Zagrebu, imala je trgovinu na Kvaternikovu trgu, u središtu grada. Očev otac bio je željeznički službenik. Završila je Petu gimnaziju. Germanistiku i talijanistiku diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga kraće je vrijeme radila za jednu stranu tvrtku, boravila je u Rimu.

Potom 22 godine predaje njemački jezik u Školi za PTT. Na počeku demokratskih promjena priključila se HSLS-u već 1989. Bila je aktivna u podružnici te stranke Centar u Zagrebu. Postala je saborska zastupnica HSLS-a 1995. Slijedeće godine postala je potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba. 1997. dok je predsjednik te stranke bio Vlado Gotovac, potpisala je mimo njegove volje suradnju s HDZ-om u Zagrebu. Dobila je mjesto zamjenice gradonačelnika, ali je u stranci suspendirana. Kasnije je, nakon što je HSLS opet preuzeo Dražen Budiša, rehabilitirana je. 2000. godine je ušla kao zastupnica u Sabor, bila je članica Odbora za ratne veterane.

Godinu kasnije izabrana je za članicu Malog vijeća HSLS-a. Državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi imenovana je 2005. Bila je članica Savjeta za razvoj civilnog društva, predsjednica vladinog Povjerenstva za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih. Nakon ulaska HSLS-a u drugu vladu Ive Sanadera 2007. postaje državnom tajnicom za socijalnu skrb. Imala je jedanaest dužnosti, bila je članica Upravnog vijeća Zavoda za mirovinsko osiguranje, te predsjednica i članica raznih povjerenstava, savjeta i koordinacijskih tijela. Rekla je kako je njen zadatak bio slušati s kojim se problemima ljudi susreću te ih rješavati kroz resorno ministarstvo. Nakon odluke novog vodstva HSLS-a predvođenog Darinkom Kosorom o istupu te stranke iz Vlade Jadranke Kosor, razriješena je svih dužnosti. Udana je bila za Krunoslava Nikolića s kojim je dobila jedno dijete. Njen suprug je kao 22-godišnji student zajedno sa skupinom drugih sveučilištaraca 1965. bacao letke s nebodera na Trgu bana Jelačića protiv tadašnjeg režima tražeći samostalnu Hrvatsku. Bio je osuđen na pet godina zatvora, ali mu je nakon pada šefa tadašnje komunisičke policije Aleksandra Rankovića 1966. kazna smanjena te je odslužio dvije i pol godine u Staroj Gradiški.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI